Finanční pomoc studentům – návrhy jsou na stole

08.06.2010 | , Ministerstvo školství
STUDENT


Ministryně školství Miroslava Kopicová předloží v nejbližší době na jednání vlády ucelený materiál o novém systému finanční podpory studentů vysokých škol. Jeho cílem je ukázat nezbytnost zásadních změn v této oblasti a načrtnout možná řešení.

"Smyslem Plánu implementace reformy finanční pomoci studentům je nabídnout další vládě kvalifikovanou analýzu a precizní východiska, ze kterých bude moci čerpat. Domnívám se, že příští ministr školství – ať už bude z jakékoliv politické strany – nemůže problematiku finanční pomoci studentům opomíjet,“ vysvětlila ministryně Kopicová.

Zdůraznila také, že na materiálu pracoval tým nestranických odborníků pod vedením doc. Jakuba Fischera z VŠE. „Nic politického v návrzích odborné skupiny není, jedná se o zcela věcné návrhy lidí, kteří se danou oblastí dlouhodobě profesionálně zabývají.

Česká republika dlouhodobě patří mezi země s vůbec největšími rozdíly v příjmech mezi středoškolsky a vysokoškolsky vzdělanou populací. V takové situaci se jeví bariéry v přístupu k vysokoškolskému vzdělávání jako jeden z nejvážnějších společenských problémů. V ČR již dlouhodobě platí, že pokud má rodič potencionálního studenta sám vysokoškolské vzdělání, jsou šance jeho potomka na vysokoškolské studium třikrát vyšší než v případě potomka jehož rodiče byli nanejvýš vyučení. Podle výzkumu studentů provedeného MŠMT a údajů ze statistického šetření EU Survey of Income and Living Conditions jsme mezi státy s nejsilnějším vlivem sociálně-ekonomického statusu na získání vysokoškolského vzdělání. Náklady spojené se získáním vysokoškolského vzdělání jsou v ČR vnímány jako významná sociální bariéra téměř polovinou občanů, zejména lidí s nižším sociálně ekonomickým postavením. Na závažnost tohoto problému upozornila už zpráva OECD o českém vysokém školství z roku 2006. Od té doby se situace dále zhoršila.

Autor článku

 

Články ze sekce: STUDENT