Od soboty do Srbska nově jen s občanským průkazem

14.06.2010 | , Limerik
MAKRODATA A EU


Letos se tak usnadní cestování přibližně 15 tis. českých turistů směřujících autobusy na dovolenou do Bulharska.

Od soboty 12.června 2010 je možné nově vstupovat na území Republiky Srbsko i na základě občanského průkazu občana České republiky. Dosud byl potřeba cestovní pas. Tímto se tak usnadní průjezd Srbskem pro přibližně 15 tis. českých turistů, kteří pojedou nastávající letní sezonu autobusy na dovolenou do Bulharska. Usnadní se také cestování a výlety do Srbska pro české návštěvníky Chorvatska či Černé Hory, kam je možné již z dřívějška také cestovat pouze na občanský průkaz.

Co se týče téměř 20 tis. českých turistů, kteří pojedou letos na dovolenou přes Srbsko autobusy do Řecka (Olymská riviéra, Chalkidiki), tak se situace nemění, jelikož se cestou projíždí Makedonií, kam je nadále potřeba cestovní pas a pro vstup do Makedonie není možno použít občanský průkaz.

Asociace českých cestovních kanceláří a agentur - AČCKA však upozorňuje, že občanský průkaz slouží jako cestovní doklad pouze pro jeho držitele, proto doporučuje, aby občan ČR mladší 15 let, který cestuje společně s rodičem, byl vybaven svým vlastním cestovním dokladem (pasem), i když je zapsán v občanském průkazu svého rodiče.

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU