Valuty a klid

21.07.2010 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Jak se chovat, abyste získali valuty s vědomím, že jste nezaplatili zbytečně moc na kurzovní marži a poplatcích?

Na dovolené v zahraničí se bez hotovosti v místní měně neobejdete. Máte v zásadě 3 možnosti, jak ji získat: vyměnit peníze doma, vybrat peníze z bankomatu v zahraničí a vyměnit peníze v zahraničí.

Při výměně peněz můžete doma i v cizině ještě volit mezi bankou a směnárnou. Budeme se snažit stanovit co nejjednodušší pravidla pro získání valut s ohledem na kurz a poplatky.


Doma nebo v zahraničí? Bankomat nebo přepážka?


Abychom mohli odpovědět na otázky, zda měnit už doma nebo až v cizině, resp. pomocí bankomatu, nevyhneme se krátké charakteristice výše zmíněných možností.

  • Banky s kamennými pobočkami nabízejí jako jednu ze služeb i nákup a prodej valut. Banka od banky se liší v kurzech a paletě nabízených měn (např. chorvatskou kunu neseženete všude). Kurz , který vás bude zajímat se jmenuje “valuty prodej“; banky pojmenovávají kurzy ze svého pohledu. Výhodou výměny v bance je bezpečí kamenné pobočky a nabídková šíře valut (dá se domluvit i výměna měny, která se běžně nenabízí). Nevýhodou je poplatek za transakci, který u většiny bank dosahuje 1 %, minimálně 30-50 Kč. Při výměně 10.000 Kč to znamená 100-250 korun na poplatku. Kromě tohoto poplatku platí, že banky mívají vyšší kurzy než směnárny zhruba o 0,2 %. Poplatky naleznete v tabulce, kurzy bank v našem kurzovním lístku po zatržení valut.
  • Pod směnárnou si zjednodušeně představte jakékoli místo vyjma banky, kde se dají získat valuty. Směnárny jsou tedy jak specializované společnosti (např. Exchange), tak bezejmenní prodejci v malých kukaních na ulici. Výhody a nevýhody směnáren jsou zrcadlem výše uvedeného u bank. Směnárny obvykle neúčtují poplatky za transakci (pozor však na výjimky) a mívají výhodnější kurzy. Nevýhodou oproti bankám je pak anonymita mnoha prodejců (lze narazit na neseriózní obchodníky) a pak také lokálnost směnáren. Ani velké směnárny nemají zastoupení ve všech městech, nelze tedy doporučit celoplošně jednu z nich. To jde udělat pouze třeba (hlavně) pro Prahu (Alfa prague, Czech exchange, IBRA Marketing, Eurochange, Exchange).
  • Výběr z bankomatu v zahraničí je mnohdy více než strategickou volbou tou nejpohodlnější cestou. Pokud to nebude vaše poslední možnost, měli byste vzít v potaz poplatek za výběr z bankomatu v zahraničí (viz tabulka), který je vyšší než poplatek za transakci v bance. Poplatku se lze vyhnout volbou banky (mBank), volbou karty (karta Holiday od Volksbank) nebo vyhledáním bankomatu finanční skupiny vaši banky (např. ATM UniCreditBank, Erste atd.). Kromě poplatku musíte vzít v potaz ještě směnný kurz, který bývá stanoven jinak než při výměně v bance/směnárně. Většina bank účtuje kurz deviza-prodej. Ten je sice sám o sobě výhodnější než valuta-prodej u bank, často ale horší než valuta-prodej u směnáren. Na tomto kurzu bývá navíc uvalena marže. Výjimkou je Axa a Cetelem, které účtují kurz dle VISA, který je velmi blízko středovému kurzu. Třeba mBank má však 2,44 % od středu u eura.
  • Výměna v bance nebo ve směnárně v zahraničí má podobnou charakteristiku jako v Česku. Musíte si tedy hlídat poplatky a kurz. Navíc zde vstupuje do hry ten aspekt, že často nemusíte najít v nabídce zahraničních obchodníků českou korunu. Výměnu v zahraničí lze doporučit jenom těm, kteří danou lokalitu a podmínky v místních bankách a směnárnách dobře znají.

Tabulka: Poplatky v bankách

Banka Poplatek
Banco Popolare 1 %, min. 50 Kč, max. 5000 Kč
Citibank 1 %, min. 30 Kč
Česká spořitelna 1 %, min. 50 Kč *
ČSOB 2 %
Evropsko-ruská banka zdarma**
GE Money Bank 1 %, min. 30 Kč
Komerční banka 2,5 %, min. 50 Kč
LBBW Bank zdarma
Oberbank 1 %, min. 30 Kč
Raiffeisenbank 1 %,min.50 Kč, max.2500 Kč
UniCredit Bank 1 %, min. 50 Kč
Volksbank zdarma
Waldviertler Sparkasse von 1842 2 %, min. 30 Kč
* přes léto bez poplatku **pouze EUR, USD a RUB


Měňte doma ve směnárně


Pokud jste dočetli až sem a nakoukli do tabulek, máte asi jasno. Nejvýhodnější je vyměnit hotovost ve směnárně v Česku. Ušetříte za poplatek i na kurzu. Poplatek v létě sice odpouští Česká spořitelna, celoročně Volksbank, LBBW a ERB, výše kurzu jim však přesto nehraje do karet. Pouze pokud požadujete méně obvyklou měnu, kterou vaše místní směnárna nemá, vyplatí se vypravit do banky.


Z bankomatu vybírejte v cizině s citem


Pokud jste doma nestihli směnit, nad výběrem z bankomatu stejně chvíli popřemýšlejte. Jaké karty máme na výběr? Jaké bankomaty jsou v okolí? Kolik si vyberete?

Máte-li kartu mBank, do 1. srpna máte výběry zdarma. Poté už pouze výběry nad 2500 Kč (asi 100 Eur). Vyšší částky se však přesto ani teď s kartou mBank vybírat nevyplatí kvůli jedné z nejvyšších marží na kurzu, který “dorovná“ absenci poplatku právě zhruba na 100 eurech.

Obstojnými variantami, rozumějte variantami, u kterých nezaplatíte o moc více, než při návštěvě směnárny v Česku, jsou výběry z bankomatů Erste (6 Kč) a UniCredit Bank (0 Kč), pokud jste klienty. Máte-li debetní kartu Holiday od Volksbank, výběr vás přijde na 29 Kč. Karty Cetelem a Axa mají zase dobré kurzy, i když obsahují poplatky (Axa 1% z vyb.částky, minimálně 59 Kč; Cetelem 1%, min. 100 Kč). S těmito kartami se vyplatí vybírat vyšší objemy, u menších částek převáží nevýhoda poplatku.

Tabulka: Poplatky u karet

Banka Výběr v zahraničí debetní kartou
Axa Bank 1% z vyb.částky, minimálně 59 Kč
Citibank 100 Kč + 0,5 % z vybírané částky
Česká spořitelna ATM Erste Group – 6 Kč; jinde 100 Kč + 0,5 %
ČSOB 80 Kč + 0,5 % z vyb.částky; na Slovensku z ATM ČSOB 6 Kč
Evropsko-ruská banka 100 Kč + 0,5 %
Fio 80 Kč + 0,5 % z vyb.částky; na Slovensku z ATM ČSOB 6 Kč
Komerční banka 1 %, min. 100 Kč
LBBW Bank 2,5 % z vybírané částky, min. 80 Kč
Oberbank 80 Kč + 0,5 % z vyb.částky
mBank 0 Kč; od 1.8.2010 bez poplatku jen výběry nad 2500 Kč
Poštovní spořitelna 80 Kč + 0,5 % z vyb.částky; na Slovensku z ATM ČSOB 6 Kč
Raiffeisenbank 100 Kč + 0,5 % z vybírané částky z jakéhokoli ATM
UniCredit Bank ATM UniCredit Group 0 Kč (u některých kont 5 Kč); jinde 100 Kč + 0,5 % z vyb.částky
Volksbank 75 Kč + 0,5 % z vyb. částky; Debetní k. Holiday 29 Kč
Waldviertler Sparkasse von 1842 80 Kč + 0,5 % z vyb.částky

Autor článku

Tomáš Skolek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ