Klouzavý termín letních prázdin v zemích EU nemá v ČR podporu

28.07.2010 | , AČCKA
STUDENT


Aktuální záměr Evropské komise o zavedení klouzavého termínu letních prázdin v zemích EU nemá v České republice podporu.

Evropská komise argumentuje tím, že by se klouzavým termínem letních prázdnin dosáhlo menších zácp na silnicích směrem do středomoří a došlo by také k rozložení vytíženosti v turistických letoviscích, jelikož by se prázdiny rozložily různě v zemích EU do období červen až září. Klouzavé prázdniny má například velké a lidnaté Německo, termín se liší podle jednotlivých spolkových zemí. Evropská komise zveřejnila tento záměr letos 30.června ústy eurokomisaře pro průmysl a podnikání Antonio Tajaniho.

Na dvojstranných jednáních Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) s Ministerstvem školství došlo ke vzájemné shodě ohledně argumentu AČCKA, že Česká republika je příliš malou zemí na to, aby u nás byly v různých krajích různé termíny letních prázdnin v rozmezí od začátku června do konce září. Shoda byla také na dalším argumentu Asociace, že případným zavedením klouzavého termínu prázdnin by došlo v mnoha rodinách ke zcela nepřijatelné situaci, kdy by děti ze stejné rodiny měli prázdniny v různých termínech, jelikož chodí vzájemně do škol v jiném kraji. Jako příklad uvádí AČCKA například rodiny z Kolína (Středočeský kraj), kdy mnoho dětí dojíždí na střední školu mimo Kolín, do 40 km vzdálené Prahy (kraj Praha) nebo do 40 km vdálených Pardubic (Pardubický kraj). Na základě této diskuse provedlo Ministerstvo školství analýzu, z které vyplývá, že by v případě České republiky vyvolala jakákoliv úprava letních prázdnin do klouzavých termínů více negativních než pozitivních reakcí. Takto se vyjádřily i školské odbory.

Také z jednání Asociace s ministerstvem pro místní rozvoj vyplývá, že také toto ministerstvo podporuje zachovat stávající model letních prázdnin. Shoda byla však také na tom, že kumulace dovolených do ohraničeného termínu letních prázdnin, je určitým problémem a to i z hlediska výše uvedených argumentů Evropské komise, tak i z hlediska výhodnějších cen zájezdů v termínech mimo letní prázdniny, které však nemohou například rodiny s dětmi dostatečně využít. Z vzájemné diskuse tak vyplynulo, že řešením by bylo větší zaměření na rozvoj těch forem cestovního ruchu, které mohou sezónnost prázdninové turistiky pomoci vykompenzovat např. podpora školních výletů a exkurzí, podpora cestovní ruch seniorů či pozitivní přístup ředitelů škol k žádostem rodičů o uvolnění dětí na dovolenou mimo termín letních prázdnin, což se již nyní také děje.

"Naše Asociace tak nepovažuje snahu na zavedení klouzavého termínu letních prázdnin v České republice za aktuální či palčivé téma. Pouze v případě, že by v budoucnu vznikl z Evropské unie tlak na zavedení tohoto mechanismu a toto téma tak začalo být ze strany našich státních orgánů seriózně diskutováno, tak bychom se z hlediska malé velikosti naší republiky přiklonili pouze k velmi malé klouzavosti termínů, maximálně 1-2 týdenní přesah dvouměsíčních letních prázdnin v rozmezí od poloviny června do poloviny září nebo k možnosti prodloužení letních prázdnin o 1-2 týdny jako je tomu např. ve Španělsku" uvedl Tomio Okamura, viceprezident a mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur - AČCKA.

Autor článku