Rodičovská dovolená a to po ní

29.07.2010 | , Finance.cz
SOCIÁLNÍ PODPORA


Po skončení výplaty mateřské vám vzniká nárok na rodičovskou dovolenou. V případě, že jste na mateřskou neměla nárok, budete rodičovský příspěvek pobírat hned ode dne narození dítěte.

Rodičovský příspěvek je dávka rodiči, který trvale pečuje o dítě. Při pobírání tohoto příspěvku se můžete i střídat a zažádat tak může kterýkoliv z rodičů. Pro přiznání této dávky je nutné požádat ještě před ukončením mateřské, nebo v případě, že rodič neměl na mateřskou nárok, již dnem narození dítěte. Je nutné vyplnit žádost a tu odevzdat na odboru státní sociální podpory v místě trvalého bydliště.

Rodič si může zvolit čerpání rodičovského příspěvku po dobu do dvou, tří nebo čtyř let dítěte. Dále si stanoví i jednu ze třech výměr, které se liší měsíční částkou a dobou jejich čerpání.


Rychlá varianta


  • Čerpání rodičovského příspěvku trvá do 2 let věku dítěte, a to ve zvýšené výměře ve výši 11 400 Kč/měsíc.
  • O tuto variantu však může požádat jen ten rodič, který měl mateřskou ve výši alespoň 380 Kč za kalendářní den.
  • Tuto variantu je možné zvolit pouze v rozhodném období. To je nejpozději do druhého kalendářního měsíce po 22. týdnu věku dítěte. Pokud to v tomto období nestihnete, nemůžete si tuto variantu již zvolit a musíte si vybrat některou z dalších variant.


Klasická varianta


  • Čerpání rodičovského příspěvku trvá do 3 let věku dítěte, a to v základní výměře ve výši 7 600 Kč/měsíc.
  • O tuto formu čerpání může požádat pouze rodič, který měl nárok na mateřskou nebo nemocenské poskytované v souvislosti s porodem.
  • Pokud chcete tuto variantu, musíte si ji zvolit nejpozději do 21. měsíci věku dítěte.


Pomalá varianta


  • Čerpání rodičovského příspěvku trvá do 4 let věku dítěte. Do jednoho roku a devíti měsíců věku dítěte vám náleží částka v základní výměře 7 600 Kč/měsíc. V dalších letech pak budete pobírat 3 800 Kč/měsíc a to, až do 4 let věku dítěte.
  • Pokud si nezvolíte žádnou z předešlých variant, bude vám pomalá varianta čerpání rodičovské dovolené přidělena automaticky a nemusíte o ní žádat.
  • Do pomalejší čtyřleté varianty automaticky spadají i ti kteří neměli nárok na mateřskou. Ti pak čerpají rodičovský příspěvek hned po narození dítěte. Patří sem například i nezaměstnané osoby vedené na úřadu práce, OSVČ které si neplatily nemocenské pojištění nebo studenti, kterým se nově nezapočítává doba studia jako náhradní doba pojištění.

Pokud má žena nárok pouze na 4letou variantu rodičovského příspěvku a chtěla by např. 3letou nebo jakoukoliv jinou délku čerpání, tak by otec dítěte musel mít nárok na mateřskou a pokud by měl, musel by nastoupit alespoň na chvíli na mateřskou a pak požádat o rodičovský příspěvek. Ten by potom mohl převést na svou manželku.


Rodičovská dovolená a přivýdělek


Podmínkou rodičovského příspěvku je pouze péče o dítě, nikoliv výše příjmu, ten omezený není. Pokud dáte dítě do jeslí nebo do školky, tak se to za celodenní péči nepovažuje. Jsou pouze umožněny dvě přesně stanovené varianty, kdy dítě do školky či jeslí umístit. Dítě do tří let může být ve školce nebo jeslích maximálně 5 kalendářních dní v měsíci. U dítěte nad tři roky si můžete vybrat mezi čtyřmi hodinami denně nebo již zmíněných pěti dní v měsíci, s tím, že varianty nemůžete v jednom měsíci kombinovat. Důležité je i vědět, že dítě můžete na zmíněné čtyři hodiny umístit až ode dne následujícího po jeho třetích narozeninách dalšího měsíce.

U rodičovského příspěvku si můžete tedy přivydělávat neomezeně, pokud máte správně zajištěné hlídání dítěte. V době vykonávání činnosti musíte zajistit péči o dítě jinou zletilou osobou.


Po ukončení rodičovské dovolené


Zaměstnavatel vám po ukončení rodičovské dovolené může nabídnout pracovní místo odpovídající vašemu vzdělání a praxi. Pouze pokud takové místo nemá, tak s vámi ukončí pracovní poměr z důvodu nadbytečnosti, kdy vám náleží odstupné ve výši 3násobku průměrného měsíčního výdělku.

Pokud jste si, ale zvolila rodičovskou dovolenou v např. do 3 let věku dítěte a chcete se vrátit do práce už po dvou letech, tak zaměstnavatel není povinen vám umožnit dřívější nástup do zaměstnání, takže nastoupíte další pracovní den po třetích narozeninách vašeho dítěte.


Výpočet mzdy při propuštění


Průměrný výdělek se počítá vždy z období předcházejícího kalendářního čtvrtletí. Když v tomto čtvrtletí nepracujete, tak zaměstnavatel bude počítat tzv. pravděpodobný výdělek. Pro výpočet použije jen základní mzdu dle pracovní smlouvy.

Autor článku

Sabina Šebestíková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: SOCIÁLNÍ PODPORA