Uplynutí kapitálového životního pojištění – kdy dostanu naspořené peníze?

04.08.2010 | , Finance.cz
SOCIÁLNÍ PODPORA


Pokud vám již vypršela smlouva pojištění a vy už ani nevíte, že jste nějaké měli, tak se na smlouvu pořádně podívejte. Třeba zjistíte, že jste si naspořili i nějaké peníze.

Problémy s upozorněním na končící smlouvu a následnou výplatou peněz nejsou podle námi oslovených pojišťoven časté, ale přesto se vyskytují. Naši redakci oslovil náš čtenář pan Jan, který měl sjednané kapitálové životní pojištění. To mu ovšem na jaře loňského roku pojištění skončilo a má zde proto více jak rok nevyzvednuté naspořené peníze. Podle pojišťoven je takových případů jen mizivé procento a pokud se takový případ vyskytne, tak je to způsobeno neaktuální adresou klienta, třeba že se přestěhoval. Pan Jan měl ovšem všechny kontaktní údaje po celou dobu pojištění stejné.

Pochopitelně nás zajímalo jak k tomuto problému naše pojišťovny přistupují. Zeptali jsme se proto největších pojišťoven, kdy své klienty o konci pojištění informují a jak při následné výplatě naspořených finančních prostředků postupují.


Kdy vás pojišťovny upozorní na konec pojistného období?


Většina pojišťoven své klienty upozorní prostřednictvím svých poradců ve lhůtě přibližně 2 měsíců před koncem kapitálového životního pojištění. „O dožití pojistné smlouvy jsou klienti informováni pojišťovacími poradci cca 2 měsíce před dožitím pojistné smlouvy.“ uvedla Jaroslava Fašková z Allianz pojišťovny. Lhůtu dvou měsíců udává i ČSOB pojišťovna a Česká pojišťovna. Obvykle vás kontaktuje pojišťovací poradce a na osobní schůzce s vámi vyřeší všechny potřebné náležitosti k vyřízení a jistě vám zmíní i další možnosti pojištění nebo jak s naspořenými prostředky naložit.

U České podnikatelské pojišťovny vám dají avízo i tři měsíce před ukončením smlouvy a Generali vás bude informovat 1 měsíc před koncem. Podobně je na tom i pojišťovna Uniqa, která udává lhůtu pět týdnů.

Výjimkou na našem trhu je pojišťovna Axa, která v současné době klienty neupozorňuje a klient si musí požádat sám. Po té co si o ukončení smlouvy požádáte následuje vyplacení vámi naspořených finančních prostředků. A jak rychle Vám budou peníze vyplaceny?


Výplata naspořených peněz


Stejně jako avízo o konci pojistné smlouvy se liší i lhůty pro vyplacení naspořených peněz. „Po dožití smlouvy, máme-li všechny potřebné informace, ihned vyplácíme. Naší snahou je, aby měl klient peníze co nejdříve.“, komentuje výplatu peněz Jitka Polívková z ČSOB pojišťovny. Tento přístup zastává i Česká pojišťovna, Uniqua a Allianz. Tyto pojišťovny vám také vyplatí vaše naspořené prostředky v den dožití pojistné smlouvy, pokud obdrží podklady k výplatě před koncem pojištění.

Další dvě pojišťovny, konkrétně Česká podnikatelská pojišťovna a Axa pojišťovna se řídí při vyplácení naspořených peněz zákonem o pojistné smlouvě. Ten říká, že plnění je splatné do patnácti dnů, jakmile pojistitel skončil šetření nutné k zjištění rozsahu povinnosti pojistitele plnit.

V případě kapitálového životního pojištění se jedná o výplatu kapitálové hodnoty smlouvy a šetření znamená v podstatě jen ověření totožnosti pojistníka při podání žádosti. Takže po předložení občanského průkazu na pobočce pojišťovny a podepsání žádosti by vám vaše prostředky měly přijít během 15 dnů na účet.

Na výplatu naspořené částky budete nejdéle čekat u Generali, ta vyplácí peníze až v řádu týdnů. „Výplata pojistného plnění může začít po uplynutí pojistné doby. Při dodání veškerých podkladů k výplatě (naší povinností je identifikovat klienta) vyplácíme plnění v řádu týdnů.“ sdělil Jiří Cívka, tiskový mluvčí pojišťovny Generali.

Přesto, že pojišťovny uvádějí tyto oficiální údaje, v některých případech tomu tak být nemusí. Případ pana Jana nám to dokazuje. O ukončení smlouvy kapitálového pojištění ho nikdo neinformoval a to i přes to, že během pojištění u něj nedošlo ke změně kontaktních údajů. I přes fakt, že většinou pojišťovny své klienty informují, měl i on jakož to jedna ze smluvních stran ukončení pojistky také hlídat. Nicméně po té co na tuto skutečnost přišel a šel na pobočku pojišťovny smlouvu ukončit, bylo mu pracovnicí za přepážkou sděleno, že své peníze obdrží za měsíc. Některé pojišťovny s tímto nešvarem bojují a přistoupily k různým opatřením. „V počtu několika milionů životních smluv, které má ČP ve svém kmeni, se i tyto ojedinělé případy mohou přihodit, a to zejména u starších smluv. V letošním roce totiž Česká pojišťovna nahradila jednostupňový proces, kdy je klient kontaktován pouze před dožitím, procesem 3stupňovým, kdy je v posledních třech letech trvání své smlouvy kontaktován několikrát, aby se eliminovalo jednotlivé opomenutí.“ řekla Dagmar Koutská z České pojišťovny.

Zajímají nás i vaše zkušenosti s ukončením smlouvy kapitálového životního pojištění. Jaké jsou vaše zkušenosti s výplatou naspořených peněz a kdy jste je od pojišťovny dostali vyplacené se můžete s dalšími čtenáři podělit v naší diskuzi, kterou naleznete pod tímto článkem.

Autor článku

Sabina Šebestíková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 7 krát

Články ze sekce: SOCIÁLNÍ PODPORA