Tomáš Vyskočil: Kdo by neznal ISIC

03.09.2010 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


ČR je oproti ostatním státům již několik let velkým průkopníkem využitelnosti průkazu ISIC v každodenním životě po celý rok. Nákup učebnic, sportoviště, kluby, kina, festivaly, restaurace, obchody…, uvedl mimo jiné Tomáš Vyskočil, ISIC National Manager.


Tomáš VyskočilS Tomášem Vyskočilem, ISIC National Managerem,
jsme si povídali o průkazu ISIC - především o novinkách se kterými na úvod školního / akademického roku přichází, ale i o jeho výhodách a možnostech využití.

Dobrý den pane Vyskočile, průkaz ISIC je dnes pro studenta již téměř samozřejmostí. Možná by se ale v úvodu hodilo zmínit, kdy a odkud se tu ISIC vzal a co za organizaci vlastně stojí za tímto průkazem.

Průkaz ISIC, celým názvem International Student Identity Card je, jak již název napovídá, mezinárodním identifikačním průkazem studenta, vydávaným a akceptovaným ve 124 zemích světa. Průkaz vydává nezisková organizace ISIC Association.

První ISIC v obdobné podobě jakou má nyní, spatřil světlo světa v roce 1968, ale jeho kořeny jinak sahají až do roku 1949, kdy vznikla původní myšlenka mezinárodní karty, která by pomáhala studentům na cestách. Zpočátku byl proto ISIC znám především jako zelená kartička na levnější cestování, vstupné na hrady a zámky a na levnější cesty do školy. Ale za posledních několik let (hlavně díky globální změně v letecké dopravě po roce 2001) se z něj stal široce akceptovaný průkaz, který provází studenty na každém kroku. Zajímavostí je, že mezinárodně je ISIC podporován světovou organizací UNESCO coby unikátní nástroj podpory mobility studentů.

Jaké slevy jsou pro studenty nejatraktivnější? Které jsou nejvíc využívány?

Na první z Vašich otázek hledáme odpověď v podstatě každý den. Každý student je jiný a stejně tak rozličné jsou jeho představy o slevách na ISIC. Liší se nejen podle jeho zálib a každodenních potřeb, ale samozřejmě i podle místa bydliště a studia. Proto je neustálé rozšiřování a zkvalitňování sítě poskytovatelů slev pro nás příjemnou povinností. ISIC je postaven zejména na slevách a výhodách při běžných každodenních činnostech. Doprava, sport, knihkupectví, restaurace… Abyste ušetřili, nemusíte dělat nic, co byste normálně neudělali. Kromě toho jsme zejména na základě právě podnětů od mnohých studentů před čtyřmi lety rozjeli sezónní kampaně v podobě letních slev na hudebních festivalech a zimních v lyžařských areálech. Našimi partnery jsou například Rock for People, Sázavafest, Colours of Ostrava, Skiareál Špindlerův Mlýn, Skialpin Pustevny a mnoho dalších. Celkem více než 40 festivalů a pro nadcházející zimní sezonu 20 lyžařských areálů, kde jsou držitelům karty ISIC poskytovány slevy až ve výši 50 %! Například ve Skiareálu Špindlerův Mlýn za denní permanentku zaplatíte místo 700 pouze 560 Kč, což znamená denní úsporu 140 Kč. A když pojedete na více dnů... Ať jsou záliby studentů jakékoliv, ISIC má co nabídnout každému studentovi v ČR. A jsem si jist, že ten, kdo si ISIC pořizuje, dobře ví, proč to dělá…

Kolik slev umožňuje karta ISIC čerpat a jak často přibývají nové?

Jen v České republice lze slevy aktuálně čerpat na více než 2300 místech. Celosvětově je to pak více než 50.000 slev. Slevy přibývají každým dnem, aktuální tempo je 5-10 slev za týden. Nejsnazší cestou k vyhledání poskytovatelů slev je pravidelně aktualizovaná databáze slev na www.isic.cz, kde jsou slevy přehledně tříděny podle typu karty a regionů.

K bankovním kartám bývá často připojeno i cestovní pojištění. Je něco podobného nebo i jiná výhoda možná i u ISICu?

Ke kartám ISIC/ITIC/IYTC i ALIVE je možno sjednat si celoroční cestovní pojištění od pojišťovny UNIQA v několika variantách s různou výší pojistného krytí. Cena pojištění se pohybuje v rozmezí 200 – 400 Kč u varianty na krátkodobé výjezdy, resp. 1600 – 1800 Kč u variant na dlouhodobé výjezdy až na 6 měsíců, které jsou vhodné např. na studijní výměnné pobyty v rámci programů Erasmus, Socrates atd. Podotýkám, že za uvedenou cenu je pojištění platné na celé jedno období platnosti karty (až 16 měsíců) a počet jednotlivých výjezdů není nijak limitován! Ve variantách s pojištěním rizikových sportů je za uvedené částky pojištění velmi atraktivní i pro pohybově aktivní jedince, které po sportovní stránce neuspokojuje pouze stolní tenis či šachy…

Pojištění ke kartám ISIC/ITIC/IYTC/ALIVE lze sjednat on-line přes portál www.isic.cz, www.chytrepalice.cz nebo fyzicky v naší prodejní síti. Přehled prodejních míst a veškeré informace o pojištění jsou k dispozici na adrese http://www.isic.cz/index.php/cestovani/pojisteni

ISIC je mezinárodní. Jsou patrné nějaké rozdíly v portfoliu slev a vůbec využití karty na mezinárodní bázi? Je ISIC v Česku v něčem odlišný?

Portfolio benefitů v jednotlivých státech je velmi podobné a v zásadě stále vychází z původní myšlenky cestovní karty. Slevy na cestování a ubytování, slevy na vstupy do muzeí a památek, či v restauracích, slevy na cestovatelské průvodce atd. U nás je to trochu jinak. Česká republika je oproti ostatním státům, snad vyjma Slovenska a pár dalších, již několik let velkým průkopníkem využitelnosti průkazu ISIC v každodenním životě po celý rok. Nákup učebnic, sportoviště, kluby, kina, festivaly, restaurace, obchody… I díky tomu je Česká republika mezinárodní organizací WYSETC pravidelně vyhlašována jako země s nejkvalitnější sítí benefitů na světě.

Vedle průkazu ISIC existují mimo jiné i karty ALIVE a IYTC. Jaký je mezi nimi rozdíl?

ISIC je pouze pro studenty, ale pokud už někdo nemá to štěstí jím být, je tady řešení v podobě modré karty IYTC pro mladé do 26 let. Nemusíte studovat, stačí se vejít do věkového limitu. Rozsah a výše výhod a slev je obdobná jako u průkazu ISIC, i když studenti mají přeci jen o něco málo navrch. Naprostou novinkou pro nadcházející akademický rok je pak karta ALIVE, která bude nyní primárně sloužit studentům v jiné než prezenční formě (bez nároku na ISIC). Donedávna byla tato karta vydávána jako kombinovaná právě s kartou IYTC, nicméně toto je již minulostí. Od září letošního roku si obrazně řečeno jdou každá svou cestou. Karta ALIVE bude prozatím vydávána pouze prostřednictvím partnerských škol a bude platná pouze na území ČR. Nicméně nabídne svému držiteli obdobné benefity jako průkaz ISIC, vč. možnosti uzavření již zmíněného a mezi studenty oblíbeného cestovního pojištění UNIQA.

Jaký je vlastně vývoj počtu karet ISIC? V posledních letech jich asi přibývalo, bude trend pokračovat nebo už je trh nasycen?

Máte pravdu, počet vydaných karet ISIC každým rokem stoupá, což evidentně něco vypovídá o kvalitě produktu. Jak jsem zmiňoval, na zvyšování hodnoty průkazu ISIC i všech dalších karet neustále pracujeme, proto se dá očekávat vzestupný trend i v nadcházejících letech, což nás velmi těší i zavazuje. Zajišťování servisu pro již více než 250.000 stávajících aktivních držitelů našich karet je velkou odpovědností.

Proč je podle Vás ISIC tak oblíbený? V čem předčil konkurenci?

Zkuste se zeptat studentů... :-) Ale ne, žerty stranou. Obliba karty ISIC stojí na třech základních pilířích:

  1. hodnota – karta svému držiteli šetří nemalé peníze,
  2. multifunkčnost – karta má rozličné využití (prokázání statusu studenta v ČR i zahraničí, slevy, použitelnost v rámci školních systémů, možnost využívání v hromadné dopravě a mnoho dalšího),
  3. image/kredit – kdo by neznal ISIC?

Nezanedbatelnou roli samozřejmě hraje i systém distribuce, kdy valná většina karet ISIC je vydávána prostřednictvím vysokých a středních škol jako oficiální průkaz studenta dané školy. V současnosti se bavíme o téměř 200 školách v ČR.

Jaké výhody má ISIC coby kombinace ISICu a průkazu studenta? Které školy to takto umožňují?

Jak jsem uváděl již výše, je to zejména multifunkčnost kombinovaných průkazů, které slouží jako běžná karta ISIC a zároveň platí jako oficiální průkaz studenta dané školy. Průkaz tak slouží ke vstupům do školních budov, k platbám v menze či za kopírování, na půjčování studijní literatury v knihovnách a tak dál, samozřejmě dle nabídky té které školy. Díky licenci ISIC navíc jeho použitelnost nezaniká s překročením hranice pozemků školy, nýbrž průkaz funguje téměř po celém světě. Což jiné průkazy studentům bohužel nenabízí. Kombinovaný průkaz studenta s licencí ISIC lze v současnosti získat na 24 z 26 veřejných škol, několika VŠ soukromých a na téměř 170 školách středních a vyšších odborných.

S jakými novinkami přichází ISIC s nadcházejícím školním/akademickým rokem?

Shrnu to nejdůležitější, co jsem již výše zmínil:

  1. cestovní pojištění pro dlouhodobé studijní výjezdy se super pojistným krytím za velmi atraktivní ceny.
  2. karta ALIVE pro studenty, kteří nemají nárok na ISIC.
  3. 20 lyžařských areálů pro nadcházející zimu. Všech 16 areálů z loňského roku + pár velmi atraktivních překvapení…
  4. Lyžařské zájezdy do Alp od jedničky v zimních zájezdech CK Nev-Dama za bezkonkurenční studentské ceny ještě výhodnější než loni!

Děkuji za rozhovor, Lukáš Pololáník
Studentskefinance.cz.

Autor článku

Lukáš Pololáník

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT