Studujete biologii, chcete získat praxi a užitečné kontakty?

20.09.2010 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Letní škola proteinového inženýrství, určená speciálně pro talentované středoškoláky a studenty biologických či chemických oborů vysokých škol, nabízí zájemcům o daný obor zajímavou příležitost.

Proteinové inženýrství je jedním z nejdynamičtěji se rozvíjejících oborů současnosti. Jeho produkty nacházejí využití v širokém spektru odvětví průmyslu, domácnosti i medicíně. Pro většinu studentů je však obtížné se během studia dostat k němu blíže než na hromadných přednáškách či demonstrativních cvičeních. To by měla změnit Letní škola proteinového inženýrství, určená speciálně pro talentované středoškoláky a studenty biologických či chemických oborů vysokých škol.


O první ročník byl velký zájem


Letošní první Letní škola proteinového inženýrství se konala ve spolupráci Masarykovy univerzity, Loschmidtových laboratoří a Laboratoře rekombinace a DNA oprav za pomoci grantu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky. Tohoto ročníku se účastnilo celkem dvacet studentů, z toho šest středoškoláků a čtrnáct vysokoškoláků. Účastníci byli organizátory pečlivě vybráni ze stovky uchazečů.


Laboratoře i počítačové databáze


Výuka probíhala ve čtyřech modulech, které zahrnovaly teoretické přednášky a samostatnou práci s počítači i v laboratoři: Bioinformatika, Molekulární modelování, Struktura a kinetika a Molekulární biologie. Veškeré studijní materiály byly v anglickém jazyce a samotný kurz probíhal kombinovaně; prezentace a protokoly byly v angličtině, ale lektoři se studenty hovořili česky.

Cvičení byla prakticky zaměřená; studenti se věnovali zejména nové dehalogenáze vyvíjené právě v Loschmidtových laboratořích. Tento enzym by mohl pomoci odbourávat toxické látky z životního prostředí. Jiné projekty Loschmidtových laboratoří se zabývají například léčbou rakoviny prsu a tlustého střeva.

K zadaným úkolům účastníci využívali veřejně přístupné databáze známých proteinů, zejména PDB, PDBsum a UniProtKB. Všechny využité počítačové programy s výjimkou OriginLabu jsou volně ke stažení (u některých pouze staré verze). Jedná se o programy PyMol, AutoDock, AutoDock Vina, MGL Tools a Caver.

V laboratoři se pro analýzu proteinů a práci s DNA využívalo především metod spektroskopické analýzy, PCR (polymerase chain reaction) a elektroforézy.


Další šance nastane zřejmě napřesrok


Hlavním přínosem pro většinu účastníků bylo naučení se práce s databázemi proteinů a počítačovými programy určenými pro jejich vizualizaci a virtuální modifikaci, získání užitečných kontaktů a představy o prostředí oboru, jemuž se hodlají věnovat.

Další Letní škola proteinového inženýrství by se měla uskutečnit příští nebo přespříští rok, a být tak novou příležitostí pro nadějné biology a chemiky.

Autor článku

Julie Nováková

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT