VUT v Brně staví moderní vědecké centrum z prostředků EU

22.09.2010 | , Ministerstvo školství
STUDENT


Vysoké učení technické v Brně zahájilo počátkem září výstavbu nového vzdělávacího a vědeckovýzkumného centra, na které získalo přes 800 milionů z Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace.

Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií VUT v Brně získala na svůj projekt dotaci ve výši jedné miliardy korun z prostředků Evropské unie a státního rozpočtu České republiky. Více než 842 milionů korun z celkového příspěvku obdržela škola prostřednictvím Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace (OP VaVpI). Vědecké centrum brněnské vysoké školy se tak stalo prvním schváleným projektem výzvy 1.4 OP VaVpI, zaměřené na výzkumnou infrastrukturu vysokých škol.

Díky projektu dojde na brněnské technické univerzitě k významnému zkvalitnění podmínek vysokoškolského studia. Pro podporu vědy a školství je velmi důležité stavět moderně zařízené budovy a výzkumná centra. Tím je totiž studentům už během školy umožněno zapojit se do vědeckých a vývojových aktivit, což významně přispívá k jejich úspěšnému uplatnění v následné praxi,“ uvádí ministr školství Josef Dobeš.

Nynější vědeckou a školní činnost fakulty komplikuje její roztříštěnost na více místech. Vzdělávací a výzkumný komplex významně napomůže sloučení jednotlivých částí. Vysoké učení technické tím získá celistvý kampus, který ve výsledku umožní zefektivnění celého provozu fakulty a její další rozvoj. Toto řešení nejen zmodernizuje kapacity pro potřeby FEKT, ale zajistí také významné úspory provozních nákladů a synergické vazby v rámci celého kampusu. Dojde také k posílení funkcí provozu vzdělávacího komplexu zlepšenou dopravní obslužností, uživatelskou přívětivostí především pro výuku a umístěním doplňkové knihovnické, informační, sportovní, stravovací a ubytovací funkce přímo v rámci tohoto komplexu. Celý vzdělávací komplex bude plně zprovozněn v akademickém roce 2013/2014.

Podpora kvalitního technického vybavení na vysokých školách je i nadále jednou z priorit českého školství,“ dodává Josef Dobeš. MŠMT bude proto v dohledné době rozhodovat o dalších osmi projektech vysokých škol, které mají v rámci OP VaVpI šanci získat dotaci na modernizaci výukové infrastruktury.

Autor článku

Články ze sekce: STUDENT