Zájem cizinců o zkoušku z češtiny roste

23.09.2010 | , Výzkumný ústav pedagogický
STUDENT


Výzkumný ústav pedagogický v Praze zjistil, že se oproti sledovanému období v loňském roce letos zvýšil zájem cizinců o zkoušku z českého jazyka pro trvalý pobyt v ČR o padesát procent. Úspěšné složení zkoušky je jednou z podmínek k získání trvalého pobytu v České republice.

Cílem dotazníkového šetření bylo vyhodnotit dvouleté fungování Systému výuky českého jazyka a zkoušek pro cizince, který je realizován ve spolupráci Výzkumného ústavu pedagogického v Praze (VÚP), Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) a Ministerstva vnitra (MV). Výše zmíněný Systém byl stanoven vládním usnesením ze dne 14. května 2008 č. 538. Zkouška z českého jazyka se tak stala novou a významnou podmínkou udělení povolení k trvalému pobytu v ČR.

Mezi prvním sledovaným obdobím, od září 2008 do 31. května 2009, a druhým, od 1. června do 31. října 2009, došlo ke zhruba 30% nárůstu počtu cizinců, kteří skládali zkoušku. Mezi druhým a třetí obdobím, od 1. listopadu 2009 do 31. května 2010, došlo dokonce ke zhruba 50% nárůstu počtu zájemců o zkoušku,“ říká Kamila Sladkovská z VÚP. Odborní pracovníci z VÚP upozorňují, že pro vypozorování celkové tendence vývoje počtu cizinců bude třeba porovnávat delší časové úseky.


Jaké byly výsledky u zkoušky


Dotazníkové šetření VÚP přineslo ještě řadu dalších zajímavých zjištění: mezi nejpočetnější uchazeče patří Ukrajinci, Mongolové, Rusové, Vietnamci, Moldavané a Bělorusové. Úspěšnost u zkoušky činí zhruba 80 %. Většina neúspěšných uchazečů opakovala zkoušku ve stejné škole. Zkoumalo se také krajové rozložení a četnost cizinců podle státní příslušnosti v jednotlivých krajích. Nejvíce cizinců bylo vyzkoušeno v Praze (3 116), dále v Jihomoravském kraji (1 174) a nejméně v Jihočeském kraji (417). Téměř ve všech krajích je největší cizineckou minoritou, která zkoušku absolvovala, minorita ukrajinská. Pouze v Moravskoslezském kraji se účastnilo nejvíce uchazečů z Mongolska. V Praze byli druzí nejčastější žadatelé občané z Ruska.

Podle údajů škol bylo v období od září 2008, kdy byl spuštěn Systém výuky českého jazyka a zkoušek pro cizince, do 31. května 2010 vyzkoušeno 6 978 osob. Z celkového počtu 1 570 cizinců neuspělo. Největší problémy měli Mongolové, Moldavané a Ukrajinci. Rusové a Bělorusové byli u zkoušky z češtiny vesměs úspěšní. Každý cizinec, který neuspěje u zkoušky, musí nově od 1. července 2010 při každém dalším pokusu předkládat Potvrzení o nesložení zkoušky, na kterém je vyznačeno, kde zkoušku konal. Od stejného data se také snížil počet škol, kde je možné zkoušku vykonat. Z původních 54 škol jich zůstalo 45 v celé České republice.

Autor článku