Univerzita Karlova členem mezinárodní organizace pro testování jazyků ALTE

22.09.2010 | , Univerzita Karlova
STUDENT


Univerzita Karlova se stala členem mezinárodní organizace pro testování jazykových znalostí ALTE (The Association of Language Testers in Europe). Členství jí bylo uděleno na základě Certifikované zkoušky pro cizince (CEE), kterou vyvinul Ústav jazykové a odborné přípravy UK. Čeština je tak 27. jazykem zastoupeným v ALTE, prestižní organizaci zabývající se akreditací a certifikací výuky cizích jazyků.

Zkouška CCE je určena všem zájemcům, pro které je čeština cizím jazykem a kteří si chtějí či potřebují ověřit stupeň své komunikační kompetence v češtině. V současné době je tato zkouška nabízena na úrovních A1, A2, B1 a B2 podle Společného evropského referenčního rámce pro jazyky. Akreditace zkoušky pro dospělé na úrovni C1 a zkoušky pro mládež na úrovních A1 a A2 Ústav jazykové a odborné přípravy UK (ÚJOP UK) připravuje.

Jako nový člen ALTE spolupořádá Univerzita Karlova v Praze 39. setkání a konferenční den ALTE, které budou probíhat 10.–12. října 2010 v Karolinu (Ovocný trh 3, Praha 1). Tématem konference je „Princip spravedlivosti a zajištění kvality v testování jazyků“, což odráží jeden z hlavních cílů ALTE – dodržování minimálních standardů ve všech fázích procesu jazykového testování. Konferenční den je přístupný veřejnosti a mohou se ho zúčastnit všichni zájemci o testování cizích jazyků.

Koncept ALTE se zrodil v roce 1989, první zasedání osmi zakládajících členů proběhlo v roce 1990. Dnes má mezinárodní organizace ALTE celkem 34 členů, kteří reprezentují 27 evropských jazyků. Univerzita Karlova se tak zařadila po bok předních světových univerzit jako je Cambridge University či jazykových ústavů jako například Goethe Institut nebo Institut Cervantes.

Autor článku

 

Články ze sekce: STUDENT