New York pro začátečníky

08.10.2010 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Snem mnoha mladých lidí je výlet do Spojených států. I přes dvacet let po Sametové revoluci je Amerika symbolem blahobytu, bohatství a nekonečných možností. V současné době není problém se tam dostat, existuje řada cestovních agentur, které organizují cesty za Atlantik – poznávací, vzdělávací…

Ať už se na východní pobřeží USA dostanete jakkoli, dá se předpokládat, že hlavní město módy a umění si nenecháte ujít. Sama jsem jeden takový výlet absolvovala, a protože trval tři týdny, nějaké zkušenosti jsem v této Mekce kapitalismu stihla nasbírat. Rozhodně nebyly vždy jen pozitivní, ale jak mi řekli mí noví Američtí známí: Až přijedeš příště, už budeš chytřejší.


Základem úspěchu je plánovaní


Zvláště pokud jste v časové tísni, nehodí se jet do New Yorku „jen tak“. Na pultech knihkupectví se dá sehnat řada příruček, které slibují, že vám pomohou při poznání velkoměsta, které v naší zemi nemá obdoby. Tady pozor – kvalitu průvodce poznáte až ve chvíli, kdy budete potřebovat jeho skutečnou pomoc. Chce to mapu. Přestože systém streets a avenues na Manhattanu je vcelku přehledný, vzdálenosti mohou být ve skutečnosti větší, než se mohlo na první pohled zdát. Pokud se tedy rozhodnete město procházet pěšky, pořádně se nadechnout vzduchu v ulicích a pocítit atmosféru na vlastní kůži, rovnou zapomeňte na to, že stihnete za den vidět více než dvě turistické atrakce, natož splníte předem daný plán vytvořený zakoupeným průvodcem. Chodit všude pěšky za to rozhodně stojí, nehodí se však pro méně zdatné jedince.

Výhodou je, že vám skutečně nic neunikne. Setkáte se osobně s množstvím žebráků, pouličních prodavačů a podivných lidí nabízející možné i nemožné. První dny vás mohou trošku děsit, pokud jim totiž dáte šanci vás oslovit, už vás nepustí. Na vyplašené výrazy, jako je ten váš, čekají celý den a mají na něj nos. Obligátní a naoko přátelské „jak se máš, odkud jsi“ vám po pár dnech začne doslova lézt krkem. Až si ale začnete ve městě připadat trošku sebevědomě, už si na vás nikdo nedovolí :) .


Neumřít hladem


Při plánování výletu není od věci myslet také na svačinku. Během cest z jednoho konce Manhattanu na druhý vám totiž může nepříjemně vyhládnout a potkat ve státech k jídlu něco jiného, než hamburgery či sendviče, je náročný úkol. Připravte se, že pokud nechcete utratit všechny své úspory za jídlo a pití, bez hamburgerů a smažených kuřat to prostě nepůjde. Čerstvá zelenina a ovoce ani pečivo nejsou v téhle zemi zrovna IN a pokud se chcete stravovat alespoň trošku zdravě, budete si muset připlatit a žádná velká porce vás rozhodně nečeká. Jestli ale lačníte po ryze americkém jídle, budete nadšeni. Rychlé občerstvení a obchůdky s donuty a muffiny doslova na každém rohu, známé „kelímkové“ kavárny na každém druhém. I zaryté milovníky smažených jídel však tenhle kolotoč mastnoty po pár dnech přestane bavit a dostaví se nevolnost.

Balená voda je dostupná všude, perlivou ale nečekejte, ta je pro většinu Američanů jednoduše fuj. Stravování zde má ale i své výhody. Nečekejte český McDonald´s. Milkshake je opravdu z mléka a dokonale našlehaný, rozhodně nepřipomíná ten náš – rozmixovaný polárkový dort. Pokud si dáte nějaký z burgerů, jeden vám na najedení rozhodně stačit BUDE a ledový čaj je skutečný čaj se vším všudy, ne jen přeslazená hnědá limonáda. Navíc vás nikdo nebude kárat, že jste přišli do restaurace pouze na toaletu a nic jste si nekoupili, jsou tu na to prostě zvyklí. Nesmíte se nechat odradit vzhledem místních restaurací a bister. Vypadají špinavě a na většinu takto vyhlížejících míst by u nás slušný člověk těžko vkročil. Předsudky musí jít stranou. Jiný kraj…


Bez dopravních prostředků se neobejdete


Pro lenochy a jedince v časové tísni je zde metro a autobusy. Podzemní dráha sice ani v nejmenším nepřipomíná naše pražské metro (na každé stanici najdete mnohem více nástupišť i kolejí než tady), s trochou snahy se v něm však zorientuje i začátečník. Vlaky jsou sice klimatizované, při čekání na jejich příjezd se ale zvlášť v létě připravte na slušnou saunu. S nákupem lístků je to jednoduché – jedna jízda kamkoli stojí 2,25 dolaru a vaše jízdenka platí dvě hodiny, žádná velká věda. Pokud byste stále měli strach a metru si připadali jako Alenka v říši divů, některý z přítomných newyorkčanů vám ochotně poradí. Je docela pravděpodobné, že zážitek s hudebníky přímo ve vlaku, kteří hrají za drobný peníz, vás nemine. Jde už o jakousi klasiku. Nebojte se jich! Většinou jsou to příjemní a veselí lidé, kteří vás rozhodně nebudou nutit dát jim peníze, když sami nebudete chtít.

S autobusy je to stejné. Dopravovat se po městě po vlastní ose je rozhodně tou nevýhodnější variantou. Na ty, kteří si nevěří a nebo si nechtějí přidělávat starosti čekají na každém rohu nabídky okružních jízd v oblíbených doubledeckerech i s průvodcem. Této možnosti jsem nevyužila a nepřipadám si nijak ochuzená.


Co s penězi - kvůli utrácení se do New Yorku rozhodně jet vyplatí


Dalším velkým lákadlem jsou výhodné nákupy zboží světových značek. Tvrdí se, že kvůli utrácení se do New Yorku rozhodně jet vyplatí, i kdybyste tam neměli zažít nic jiného. Něco pravdy na tom bude. Já však pocítila trochu rozčarování. Před odjezdem jsem přečetla obří množství článků a rad, jak si při nakupování počínat, co a kde je nejvýhodnější, na co si dát pozor a co si nenechat ujít. Nejznámější je rozhodně obchodní dům Macy´s s typickou červenou hvězdou ve znaku (podle tetování zakladatele obchodu) a velkou popularitu si získal i řetězec Century 21. Nakoupit se zde dá opravdu levně, veškeré slevy jsou nastaveny tak, že na výsledném účtu úspory představují přibližně jednu třetinu celkové útraty. To nezní špatně.

Rozhodně ale budete spokojenější, jste-li muž. Nabídka pro pány a kluky je dech beroucí. Vybere si zde každý, ani se nemusíte moc snažit. Všechny značky, všechny styly, oblečení pro každou příležitost. Vše perfektně poskládané a roztříděné podle značek, barev a velikostí. Co se dam týče, je situace poněkud složitější. Oddělení denim je omezeno na pár kousků jeans a několik triček, které by nikdo z mladší generace nejspíš neoblékl. V oddělení s elegantní módou je situace ještě horší. Nepředstavitelné množství kousků všech barev, stylů i velikostí navěšených ledabyle na ramínka, některé poničené špatným zacházením. Pokud chcete něco najít, nezbývá vám, než někde začít a jednoduše se pustit do hrabání v téhle vetešárně. Ta námaha za to stojí. Zvlášť výhodně můžete sehnat kvalitní spodní prádlo.


Zkoušení nepřipadá v úvahu!


Problém je jinde – pánové sice mají velký výběr, nesmí si však oblečení zkoušet. Každý kousek musí odhadnout, jediné, co si smíte zkusit je luxusní oblek. Ne každý ale zvládne vybrat si kalhoty jen tak „od oka“. A co teď? Je potřeba troška vynalézavosti, týmová práce a jeden opuštěný věšák, za který se dá schovat. Svlékat se před prudérními Američany je adrenalinový zážitek, ale pořád lepší, než si koupit nepadnoucí oblečení. Ženy jsou na tom o něco lépe, na zkoušení spodního prádla však předem zapomeňte. Výběr podprsenky bez zkoušení také může být oříšek. Tento problém jsem vyřešila po svém – přišla jsem do obchodu bez podprsenky a nové kousky jednoduše vyzkoušela přes tričko. Ostatní zákaznice se na mě dívaly s podezřením, některé byly dokonce vyděšené. Ale určitě jen ty, které zatím nevěděly, že je s vybraným prádlem pracovnice obchodu vyhodí z kabinek. Pokud se vám stále nebude dařit uspět, náladu vám rozhodně vylepší nabídka kabelek a slunečních brýlí za bezkonkurenční ceny nebo elektronika.


Zábava – noční New York stojí za to


Abyste poznali New York ze všech stran, je potřeba vydat se do něj v noci. Noční život je skutečně pestrý a nikdo by si ho neměl nechat ujít. Večer se lidí po městě hemží ještě více, než ve dne. Nabídka je více než lákavá a vybere si každý. Návštěva jazzového klubu je snad povinností. Není od věci mít ve městě někoho známého, kdo vás navede na ta správná místa. Poradí vám známí, vaši domácí nebo učitelé ve škole. Věk 21 let je samozřejmostí, bez toho můžete noční rejdy pozorovat jen z lavičky v parku (i když ani to občas není k zahození).

Pokud by vám nestačila ani široká paleta barů, klubů a diskoték a jste-li milovníky kýče, je tu pro vás Broadway se svou nabídkou muzikálů. Američané muzikály žijí a narazíte jak na skvělou klasiku (třeba proslulý Hairspray), tak na zbrusu nové projekty pro děti i dospělé. Vstupenky je nutné zamluvit několik týdnů předem přes internet, i na to myslete při již zmíněném plánovaní.


Setkání kultur, národů i názorů


Město New York je i místem setkání kultur, národů i názorů. Záleží jen na vás, jak hluboko se do nich ponoříte. Časem si zvyknete na to, že váš každý zdraví Hi a bez ohledu na pohlaví vás oslovuje velmi oblíbeným a rozšířeným slovíčkem guy. Nevyčítejte si, že jste pouličnímu muzikantovi dali do klobouku ve spěchu více peněz, než jste původně zamýšleli nebo jste se nechali zlákat na výhodný balíček služeb průvodce, který nakonec vůbec výhodný nebyl. Stane se to někdy každému, tak to tady prostě chodí. Až budete doma, mějte radost ze všeho, co jste zažili a nevšímejte si rádoby světaznalých řečí typu „Měl si jít do Rockefellera, ne na Empire…“. Velké jablko je městem, kde je všechno možné – i čirou náhodou potkat sousedy z vašeho českého čtyřtisícového městečka, jako se to stalo mě.

Stačí se už jen zakousnout. Enjoy, guys!

Autor článku

Kamila Janoušková

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT