Nadané studenty musíme podporovat, shodli se zástupci Pioneer Investments a Nadace OSF

01.10.2010 | , Pioneer Investments
STUDENT


Představitelé Nadace Open Society Fund Praha a Pioneer Investments ČR připravili ve čtvrtek 30. září 2010 neformální setkání se studenty, kteří v minulosti získali stipendium na roční studium střední školy ve Velké Británii nebo USA. „Nejde o to přichytit při neznalosti, ale naopak ocenit píli a podpořit talent“ - i to zaznělo od studentů na téma české versus zahraniční školství. Pobyt v cizině jim pomohl k větší samostatnosti, dodal sebevědomí a mnohým otevřel cestu k přípravě na vysokou školu v zahraničí. Přítomní se shodli na tom, že Česká republika se, pokud jde o líheň talentovaných studentů, řadí ke špičkám.

Studenti, kteří stipendium získají, musí mít velmi dobré jazykové předpoklady, což už v dnešní době není takový problém,“ říká Zdenka Almerová, která v nadaci OSF řídí stipendijní programy, a dodává: „Neméně důležité ale je, abychom věděli, že posíláme studovat skutečné osobnosti, které jsou schopny zaujmout partnerskou školu a jsou po všech stránkách připraveny na studium v zahraničí.

Studenti se jednomyslně shodli na tom, že studium v zahraničí pro ně byla neocenitelná zkušenost. O svých zážitcích hovořili s představiteli Nadace OSF a zástupci z řad zaměstnanců Pioneer Investments ČR. Jana Indráčka přivedlo dvouleté studium na Chigwell School v britském Essexu k současným studiím historie na Oxfordské univerzitě, Tomáš Vrba po dvou letech na Forest School zase studuje ekonomii a politologii v Londýně. Ani studenti, kteří nepokračovali ve vzdělávání v zahraničí, však nezahálejí. Sára Foitová po ročním studiu na Ethel Walker School v americkém Connecticutu a maturitě na pražském gymnáziu Jana Nerudy studuje na Univerzitě Karlově obor Mezinárodní a teritoriální studia. Eliška Hánková po ročním pobytu ve Velké Británii na Worksop College v Nottinghamu propadla studiu sinologie, kterou v současnosti studuje na filozofické fakultě Univerzity Karlovy. V loňském roce strávila semestr studiem jazyka přímo v Číně.

Podpora vzdělanosti mladé generace je jednou z klíčových oblastí společenské odpovědnosti a dlouhodobé strategie Pioneer Investments. Věříme, že zkušenosti, které studenti načerpají a přivezou zpět, budou přínosem nejen pro ně, ale i pro nás, pro celou společnost,“ říká Dana Řezníková, ředitelka Marketingu a PR Pioneer Investments ČR a SR.

Rád bych skupině Pioneer Investments poděkoval za dlouhodobou kontinuální podporu tohoto projektu, která neustala ani v ekonomicky těžkých dobách,“ uvedl na závěr Robert Basch, ředitel nadace Open Society Fund, a dodal: „Bez donátorů by byl tento program s ohledem zejména na výši školného a dalších nákladů pro české děti zcela nedostupný.

Investiční skupina Pioneer Investments v ČR spolupracuje s Nadací Open Society Fund od roku 2005 a nabízí studentům 1. a 2. ročníků středních škol možnost studovat po dobu jednoho akademického roku na soukromých nezávislých školách ve Velké Británii nebo ve Spojených státech amerických. Poskytnuté finanční prostředky jsou příspěvkem na pokrytí životních nákladů během pobytu. Za dobu spolupráce bylo takto podpořeno 8 studentů.

Od 1. října 2010 se mohou o středoškolské stipendium hlásit noví zájemci na www.osf.cz.

Autor článku

 

Články ze sekce: STUDENT