Pět let k dosažení zisku nestačilo

13.10.2010 | , Finance.cz
INVESTICE


V nabídce investičních společností naleznete několik globálně zaměřených podílových fondů. Všechny mají společný cíl, a to překonat výkonnost akcií obchodovaných na hlavních světových trzích.

Kdo vložil peníze do některého z globálních fondů před pěti lety, nemůže být prozatím s dosaženou výkonností spokojen. Většina fondů ještě nestačila vyrovnat propad z roku 2008. Korunovým investorům nepomohl ani vývoj měny – koruna vůči euru za posledních pět let posílila o více než 17 %.


Nejčastěji sledovaný index


Většina v česku nabízených globálně zaměřených fondů využívá široký akciový index MSCI World. Tento index sleduje vývoj akcií obchodovaných na trzích 24 vyspělých zemí. Nejvyšší zastoupení v indexu mají americké tituly – na celém indexu se podílejí necelými 50 %. Britské a japonské akcie zaujímají přibližně po 10 %.

Z hlediska sektorové alokace získaly dominantní postavení společnosti podnikající v oblasti financí (více než 20 %). Přibližně po 10 % zaujímají akcie IT firem, společnosti podnikající v průmyslu, oblasti spotřebního zboží či sektoru energií.


Akcie v posledních pěti letech


Kdo se rozhodl k investici do fondu využívajícího index MSCI World před pěti lety, mohl se těšit z růstu trhu až do začátku října roku 2007. V průběhu prvních dvou let posílil index o 40 % (pozn.: měřeno v USD). Býčí trend byl v letech 2006 a 2007 přerušen dvěma korekcemi, a to v únoru a červenci 2007. Výraznější pokles na akciovém trhu nastal na přelomu let 2007 a 2008. Od listopadu do ledna ztratil index MSCI World ze své hodnoty více než 15 procentních bodů. Dlouhodobější propad trhu byl odstartován již v červenci 2008. Do začátku března následujícího roku klesla hodnota indexu o více než polovinu. V druhé polovině ledna 2009 dosáhly akciové trhy svého dna a jejich hodnota začala prudce růst.

Propady z roku 2008 však nebyly doposud vyrovnány. Od začátku března minulého roku až do letošního října si index index MSCI World polepšil o více než 40 procentních bodů.

Graf: Vývoj indexu MSCI World (USD modře, EUR červeně)

Vývoj indexu MSCI World (USD modře, EUR červeně)


Je z čeho vybírat


Fondy zaměřené na globální akciové trhy naleznete v nabídce většiny investičních společností (tabulky). V rámci nabídky ČSOB (pozn. fondy KBC Asset Management) stojí za pozornost KBC Index Fund World. Správce fondu se nesnaží o překonání indexu MSCI World, ale o co nejpřesnější kopírování jeho vývoje. Na stejném principu fungují i v tuzemsku opomíjené burzovně obchodované fondy (ETF). S pasivní správou portfolia jsou spojeny nižší náklady, což se pozitivně promítá do výše manažerského poplatku. V případě KBC Index Fund World je tento poplatek 0,7 % ročně. V porovnání se stejně zaměřeným ETF iShares MSCI World jsou náklady KBC Index Fund World vyšší (pozn. celkové roční náklady u ETF jsou 0,5 %; nejsou placeny vstupní poplatky ale poplatky za nákup a prodej obchodníka s cennými papíry).

Tabulka: Nabídka fondů

Fond Zastoupení amerických titulů TOP sektrory
KBC Index Fund World (indexový fond) (EUR) 53 % finance(20,4%); IT(12,5%); průmysl(11%)
KBC Equity Fund World (EUR) 44,60 % finance(20,7%); IT(16,9%); energetika(11,5%)
ESPA Stock Global (EUR) n. a. cyklické zboží(18,9%); průmysl(15,8%); IT(13%)
ING (L) Invest World (EUR, CZK) 47,60 % finance(23,6%); spotř.zboží(11,3%); energetika (11 %)
SGAM Fund Equities Global (EUR) 47,50 % finance(25,1%); IT(14,4%); necyklické zboží(12,2%)
Pioneer akciový (CZK) 45,10 % finance(19,4%); IT(14,1%); spotřební zboží(11,3%)
Raiffeisen Global Aktien (EUR) 51,20 % finance(19,4%); IT(14%); necyklické zboží(11,5%)
iShares MSCI World (USD) 48,20 % finance(20,7%); IT(11,3%); průmysl(10,9%)

Zdroj: investiční společnosti

K využití indexu MSCI World se hlásí i fondy ING (L) Invest World, SGAM Fund Equities Global a Raiffeisen Global Aktien. Na globální trhy se zaměřuje i Pioneer akciový. ESPA Stock Global zařazuje do portfolia kromě akcií z rozvinutých trhů také tituly z emerging markets (např. Čína, Rusko, Latinská Amerika). Většina fondů je vedena v eurech. Do fondů ING a Pioneer můžete investovat přímo v korunách.

Tabulka: Náklady na správu

Fond Vstupní poplatek Poplatek za správu
KBC Index Fund World (indexový fond) (EUR) 2 % 0,70 %
KBC Equity Fund World (EUR) 2,5 % 1,25 %
ESPA Stock Global (EUR) 5 % 1,80 %
ING (L) Invest World (EUR, CZK) 4 % 1,50 %
SGAM Fund Equities Global (EUR) 4 % 1,50 %
Pioneer akciový (CZK) 3,5 % 2,00 %
Raiffeisen Global Aktien (EUR) 3 % 1,50 %
iShares MSCI World (USD) není * 0,50 %

Zdroj: investiční společnosti; * v případě ETF jsou při nákupu i prodeji účtovány poplatky obchodníka


Eurová výkonnost nepotěšila, korunová ještě méně


Srovnání výkonností globálních fondů nabízí graf níže. Eurová výkonnost většiny fondů zůstala na horizontu pěti let v červených číslech. K nejúspěšnějším patřily Pioneer akciový fond, ING (L) Invest World a pasivně řízený KBC Index Fund World. V neprospěch korunových investorů se vyvíjel i měnový kurz. Koruna vůči euru za uplynulých pět let posílila o více než 17 %, což pro investory znamená ještě větší propad do záporných hodnot. Od dosaženého výnosu je třeba odečíst i zaplacený vstupní poplatek.

Graf: Srovnání výkonností globálních fondů

Srovnání výkonností globálních fondů

Autor je redaktorem webu ETFs.cz

 

Autor článku

Roman Müller  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE