Výročí 85 let Masarykovy koleje připomene výstava ČVUT Praze

14.10.2010 | , ČVUT
STUDENT


Správa účelových zařízení Českého vysokého učení technického v Praze pořádá ve dnech 20. října až 31. prosince 2010 výstavu s názvem 85 let Masarykovy koleje. Zahájení výstavy se uskuteční ve středu 20. října 2010 ve 12.00 hodin ve vstupní hale Masarykovy koleje (Thákurova 1, Praha 6) za přítomnosti rektora ČVUT prof. Ing. Václava Havlíčka, CSc.

Výstava provádí historií Masarykovy koleje od jejího založení v roce 1925, kdy byla vystavěna díky morální a finanční podpoře prvního československého prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka, do současnosti. Masarykova kolej byla vystavěna podle návrhu architekta Antonína Engela na pozemku v Sadové, dnes Thákurově ulici v Praze. Výstava je pojata jako průchod jednotlivými historickými etapami, jako průchod, kde jednotlivé segmenty definují časová období, která jsou barevně rozlišena. Úvod výstavy ve zlaté barvě je věnován éře první republiky od založení koleje a jejího prvopočátku. Součástí je replika základního kamene a kopie zakládací listiny Masarykovy koleje a také první fotodokumentace z výstavby po poklepání základního kamene. Nelze zapomenout na hlavní donátory, kde na prvním místě je první president Československé republiky.

V černé barvě je charakterizována nejtěžší doba od založení koleje, a to kritický rok 1939 s vytvořením Protektorátu Čechy a Morava a okupace Československa německými vojsky.

Sledovat budeme také nespokojenost a odpor studentů k německé okupaci. 17. listopadu 1939 byly vyhláškou české vysoké školy na dobu tří let uzavřeny. Následovaly popravy a koncentrační tábory Sachsenhausen a další. Výstava ukazuje, jak se změnil i život Masarykovy koleje, která byla přejmenována nejdříve na “Zdravý domov” a později obsazena okupační silou.

Třetí částí je doba komunismu a éra socialismu a tato část výstavy je prezentována v rudé barvě. Od rozhodnutí o převzetí budovy Ministerstvem národní bezpečnosti v roce 1950, přes okamžité rozpuštění spolčovacího spolku „Masarykova studentská kolej“ v roce 1951 a Masarykovu kolej protentokráte okupovala nechvalně proslulá II. správa SNB, také kontrarozvědka i s rozmístěním kulometů – to vše charakterizovalo totalitní režim. Změnu znovu přinesl 17. listopad roku 1989.

Současnost tato výstava pojímá v barvě modré s prezentací aktuálního stavu Masarykovy koleje a videoprojekcí. Klíčová je na této výstavě současnost a hledání východisek pro budoucnost. Masarykova kolej současnosti je internacionalizována s ubytováním českých i zahraničních studentů studujících ČVUT v Praze s kapacitou 700 lůžek. Masarykova kolej současnosti a budoucnosti je integrální součástí Dejvického campusu, součástí ČVUT a významným objektem nejen pro ubytování studentů, ale i pro pořádání konferencí , seminářů,společenských akcí.

Technické, personální vybavení a koneckonců i dislokace, to vše umožňuje stát se centrem nejen studentského, ale i společenského života. Objekt je pro studenty i další příchozí vybaven posilovnou, hernou, klubem, barem, diskotékou a wi-fi připojením. K dispozici jsou vedle Studentského klubu Kongresový sál, salonky Kongresového sálu a Akademické restaurace, samotná Akademická restaurace a Galerie kongresového sálu.

Výstava není oslavou, je historickým připomenutím, objektivním obrazem vývoje od založení Masarykovy koleje po dnešek. Výstava je otevřená velkému počtu návštěvníků, zejména studentům a mladým lidem.

Výstavu koncipovali společně pracovníci Správy účelových zařízení – ČVUT v Praze se studenty a čerstvými absolventy Fakulty architektury ČVUT za aktivní spolupráce a s laskavým přístupem Národního filmového archivu v Praze, Archivu Kanceláře prezidenta republiky, Archivu bezpečnostních složek ČR, Archivu ČVUT, Archivu hlavního města Prahy a Národního archivu České republiky.

Více informací o výstavě najdete na internetových stránkách http://www.suz.cvut.cz/

Autor článku

Články ze sekce: STUDENT