Jsou americké vysoké školy opravdu nejlepší na světě?

18.10.2010 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Srovnávání kvalitu vysokých škol v mezinárodním kontextu bude nejspíš velmi subjektivní záležitost. V Británii ale takový žebříček vznikl, a z deseti nejlepších škol bylo vyhodnoceno osm amerických. Naše Univerzita Karlova se umístila až za dvoustou příčkou.

Situace amerického vysokého školství je ale o něco komplikovanější, než je to bývá vykresleno v hollywoodských filmech a v evropském povědomí. Nebereme dostatečně v úvahu, že mezi vysokými školami v USA existují hluboké kvalitativní rozdíly a studium VŠ v Americe je Evropany obecně vnímáno jako prestižní. Neuvědomujeme si, že většina američanů, kteří dosáhli vyššího vzdělání než high school, jsou absolventy „local college“, a obecně platí, že kvalita local colleges bývá oproti slavným školám z tzv. IVY league velmi nízká.

IVY league, v překladu „břečťanová liga“, byla původně jen organizací sportovních sdružení škol, než se zformovala ve skupinu elitních soukromých univerzit na americkém severovýchodním pobřeží. Patří mezi ně například Harvard, Princeton a Yale. Studovat na IVY stojí asi 40 000 dollarů ročně, a mohou si to dovolit pouze studenti s bohatými rodiči. I lidé patřící do vyšší střední třídy musí svým dětem na vysokoškolské vzdělání dlouhá léta spořit. Také je nutné dodat, že na IVY neexistuje pro studenty reálná možnost zároveň pracovat kvůli vysoké náročnosti studia.


IVY league - úspěšná kariéra zaručena


Někteří mají ale šanci získat stipendium na základě sportovního talentu. Univerzitní fotbal, basketbal a jiné sporty jsou v Americe téměř oblíbenější než ty profesionální a čím lepší sportovní tým, tím má škola větší prestiž. Zápasy mezi univerzitami jsou pro všechny důležitou událostí a školy si svých nejlepších sportovců velmi cení. Kult atletiky, fotbalu a roztleskávaček tedy pro mladé američany se střední školounekončí.
Možná také proto v amerických filmech zaregistrujete klišé zápletku, jak mladí lidé kvůli zranění kolena ztratili příležitost vzestupu na společenském žebříčku, protože jinak než sportem nemohli na stipendium dosáhnout.
Ti šťastní, co vystudovali nějakou z univerzit IVY, mají ale úspěšnou kariéru zaručenou. Spolu s kvalitním vzděláním totiž také získali cenné konexe na jejich budoucí business partnery..


Elitní univerzitu si nemůže dovolit každý


Elitní americké školy nesdílejí deklarovanou evropskou hodnotu, že každý, kdo má talent a snahu, by měl dostat šanci uspět. S faktem, že tyto školy výrazně snižují společenskou sociální mobilitu, zatím nic nedělá ani sociálněji naladěná vláda Barracka Obamy. Je tomu tak samozřejmě taky proto, že se jedná o školy čistě soukromé.
Sociálním nástrojem k překonání majetkové propasti mohou být půjčky, poskytovány těm nejnadanějším studentům, a i ti jsou po vystudování prestižní školy zadlužení téměř tak, jakoby si koupili dům. Výraznou výjimkou v americkém systému tvoří stát Kalifornie. Vzdělání je státem částečně dotované a školné stojí jen okolo 5000 dollarů ročně na prestižní univerzitě.

Samozřejmě nelze dost dobře nelze generalizovat jakákoliv fakta o USA, protože v 50 státech panují obrovské lokální rozdíly a to ve všech socioekonomických oblastech, avšak kdybychom modelově zprůměrovali kvalitu úplně všech americkým a všech českých vysokých škol, tak by školství České republiky v porovnání s tím americkým vůbec nemuselo dělat takovou ostudu.

Autor článku

Olivie Brabcová  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT