Nezaměstnanost v USA stále neklesá

21.10.2010 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Míra nezaměstnanosti v USA se i v září ustálila na hodnotě 9,6 procenta. Zatímco však dochází k výraznému zeštíhlování státní sféry, soukromý zaměstanavatelé vytvořili v září 64 tisíc nových pracovních příležitostí.

Podle zprávy, kterou zveřejnilo americké ministerstvo práce, zůstala nezaměstnanost v září na 9,6 procentech. Přestože se míra nezaměstnanosti nezvýšila, k radosti moc důvodů není. Americká ekonomika totiž zároveň přišla o 95 tisíc pracovních příležitostí. Ačkoliv v porovnání s mírou nezaměstnanosti ze září roku 2000, kdy dosahovala 3,9 procenta, nevypadá situace nijak optimisticky, je nutné podotknout, že ve stejném období roku 2009 činila 9,8 procenta.

V americké ekonomice zatím pracovní místa ubývají již čtvrtý měsíc za sebou. Světlým obdobím  co do přírustku volných pozic byl květen. Zapříčinilo to především sčítání obvatel. V září tak došlo k úbytku 77 tisíc pozic, které byly vytvořeny za účelem sčítání obyvatel. Celkem americká vláda v rámci snižování výdajů zrušila 195 tisíc pracovních míst.


Soukromý sektor se vzpamatovává


Pozitivní informace začínají proudit z privátní sféry. Soukromí zaměstnavatelé totiž v září vytvořili 64 tisíc nových pracovních příležitostí. Přestože odhady ekonomů byly optimističtější, lze to považovat za dobrý signál značící, že domácnosti opět začínají utrácet. To je vzhledem k tomu, že spotřeba domácností tvoří podstatnou část amerického HDP pozitivní zpráva.

Graf: Míra nezaměstnanosti v USA za rok 2010

Míra nezaměstnanosti v USA za rok 2010


Nezaměstnanost v USA v porovnání s ČR


Přestože pro září bývá typické spíše zvyšování míry nezaměstnanosti, neboť absolventi vysokých škol se po prázdninách hlásí na ÚP, míra nezaměstnanosti v ČR poklesla o 0,1 procenta. To vypovídá o faktu, že se české ekonomice daří uzdravovat . Naproti tomu v USA pokles nenastal. V USA však také došlo k hromadnému propouštění ve státní sféře, které v ČR prozatím neproběhlo. Lze tak srovnat rozvoj v privátní sféře, kdy se jak českým tak americkým zaměstnavatelům daří vytvářet nová pracovní místa.

Graf: Porovnání nezaměstnanosti v USA a ČR

Porovnání nezaměstnanosti v USA a ČR


Co představuje míra nezaměstnanosti?


Míra nezaměstnanosti vyjadřuje v procentech počet nezaměstnaných lidí vůči celkové pracovní síle. Přičemž za pracovní sílu chápeme součet jak zaměstnaných tak nezaměstnaných. Tento ukazatel je důležitý především proto, že podává informaci o kondici pracovního trhu, který odráží situaci ekonomiky dané země. Vyšší nezaměstnanost vede k nižším příjmům obyvatelstva, čímž nastane snížení spotřeby. Spotřeba pak významným způsobem ovlivňuje HDP. Míra nezaměstnanosti je tedy i prostředkem, jak lze předpovědět růst dané ekonomiky.

Zdroje: MPSV (ČR), Bureau of Labor Statistics (USA)


Autor článku

Daniel Pech  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU