Kdy je nejlepší začít s praxí během studia?

21.10.2010 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Většina studentů se nějakým způsobem zapojí do práce či výzkumu koncem druhého ročníku, kdy obvykle začínají připravovat svou bakalářskou práci. Není ale lepší začít dříve? Nebo lépe uděláte, když budete zpočátku věnovat čas hlavně studiu?

Během finanční krize se firmy začaly spoléhat spíše na lidi s předchozí praxí než na nezkušené čerstvé absolventy. Pokud chcete zvýšit své šance na nalezení zaměstnání co nejdříve po ukončení studia, je praxe ve většině oborů téměř nezbytností.

Neexistuje ale jen jedna cesta, jak ji získat. Ve vědeckých oborech to může být už samotnou přípravou na bakalářskou či magisterskou práci, jinde brigádou či zaměstnáním na částečný nebo i plný úvazek. Druhý případ je poměrně obtížnější z hlediska time managementu, ale na rozdíl od činnosti na škole si při něm vyděláte. Najít práci v oboru je ovšem pro studenta těžké – potenciálního zaměstnavatele může přesvědčit svým zájmem a vynikajícími studijními výsledky, ale poptávka je vysoká a nabídka spíše nízká, jelikož student stojí zaměstnavatele prakticky stejně jako kvalifikovaný pracovník. Někdy je řešením práce v dobrovolnických organizacích, ale člověk si musí rozmyslet, kolik svého času jim může věnovat, a je to možné jen u některých oborů.


Čím dříve s praxí začnete, tím lépe


Studujete-li vědní obory, ať už přírodovědné či humanitní, nebojte se začít ptát na zapojení do univerzitních výzkumů už v prvním ročníku, jakmile se trochu rozkoukáte. Čím dříve začnete, tím více zkušeností a kontaktů získáte a tím lépe pak můžete i nalézt odbornou stáž či praxi na vlastní pěst.

Některé školy studentům usnadňují hledání praxe tím, že nabídky samy zveřejňují na svých webových stránkách; kupříkladu Fakulta humanitních studií UK takto nabízí množství prací ve spolupráci se státními orgány i soukromými firmami.


Někde se na studenty specializují


Existují i společnosti, které se profilují přímo na praxi pro studenty zejména ekonomických a technických oborů. Společností s tímto přístupem není mnoho, ale pokud dostatečně důkladně hledáte, alespoň několik vyhovujících objevíte. Jste-li ještě v prvním ročníku, pravděpodobně budete porovnáváni se studenty vyšších ročníků, ale nebojte se toho a buďte zdravě sebevědomí. A kdyby to nevyšlo, i pokusem o přijetí do zaměstnání získáte užitečné zkušenosti.

Musíte si však pořádně promyslet své priority – je-li vaším prvotním cílem bez obtíží a stresu vystudovat, zkuste studentský výzkumný projekt či práci na dohodu, ale ne na stálý pracovní poměr. Naopak pokud jste přesvědčeni, že školu zvládnete zároveň s prací, nic vám nebrání se do toho pustit a výrazně přilepšit svým studentským financím. A pokud začnete už v prvním nebo druhém ročníku, přizpůsobíte se propojení práce se studiem snáze než později.


Praxe není všechno


Nezapomínejte ale na to, že praxe není všechno – kdybyste práci nestíhali, je lepší v klidu dostudovat, než nechat školy a později se obtížně znovu zapojovat do studijního procesu, což bude nakonec ve většině povolání nezbytné.

Možná to vyznívá příliš pesimisticky, ale hlavu vzhůru – během studia pracují téměř všichni, a pokud se vám podaří najít zajímavou praxi v oboru, budete mít při hledání zaměstnání jako absolvent obrovskou výhodu. Při shánění praxe nemůžete v zásadě nic zratit – ale můžete naopak hodně získat.

Autor článku

Julie Nováková  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT