Zkouškové - volno nebo šance vydělat?

25.10.2010 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Přestože spousta studentů při studiu víceméně nesutále pracuje, zkouškové je obdobím, ve kterém lze nejen získat pár započtů a zkoušek, ale i peníze navíc. Což je skvělé, neboť studentova kapsa bývá věčně prázdná nebo vysypaná.

Než si začnete hledat práci na zkouškové období nebo pro období letních prázdnin, přemýšlejte nad tím, co by vám práce mohla přinést. Kromě peněz si také můžete začít budovat profesní životopis, zlepšit jazykové schopnosti, získat kontakty v oboru. Promyslete také, zda byste raději pracovali rukama nebo seděli v kanceláři. Přece jen – strávit krásné letní měsíce v klimatizované místnosti nemusí vyhovovat každému.


Časová náročnost zkoušek


Vytíženost studenta ve zkoušovém období se liší podle univerzity a oboru. Zatímco většina studentů ekonomky má volno, shání brigády nebo jen tak lenoší, matfyzáci, právníci a budoucí lékaři nezvedají hlavu od skript a tiše proklínají partičku z humanitních věd na vedlejším pokoji, neboť jejich třídenní večírek stále nemá tendence skončit. Pokud ale složíte zkoušky na výbornou, můžete získat i prospěchové stipendium a tak si nervy pocuchané učením trochu spravit.


Hodně práce za málo muziky


Taková je velká většina brigád a otázkou je, zda se vám chce svůj čas tímto způsobem prodávat. O manuálních prací po kvalifikovanější, ke kterým musíte mít napříkald řidičský průkaz na nákladní auta, je celá řada. Brigáda ve fast-foodu vás naučí disciplíně a práci v týmové hierarchii, naopak noční směny jsou zas ideální pro ty, kdo si vystačí sami. Neustále je velká poptávka po lidech, kterým nevadí kolemjdoucím cokoli nabízet či po těch, kdo jsou imunní vůči stresu v call centrech.

Zajímavější práce, které ale stále nejsou skvěle placené, zato se u nich alespoň většinou dobře bavíte, jsou různé pomocné práce na festivalech, obsluha v kavárnách nebo au pair a vedoucí na letních dětských táborech - zejména, pokud rádi pracujete s dětmi.


Práce jako položka v životopisu


Jste-li součástí skupiny ambicióznějších studentů, pak je vhodné hledat práci v oboru a to ve formě brigády nebo stáže s možností prodloužení na částečný úvazek v moment, kdy obě strany zjistí, že spolupráce je příjemná a výhodná. Takový typ práce vyžaduje mnohem delší přípravu a hledání, často zahrnuje klasické pracovní pohovory. Je tedy vhodné začít pátrat dříve než začátkem července.

Může se také stát, že vámi vybraná práce je možná v zahraničí - zde je pak nutné prokázat jazykové schopnosti a také je nutné počítat s určitými investicemi, zejména v začátcích. V každém případě se ale jedná o zkušenost, která je k nezaplacení a která vám poskytne nový pohled nejen na svět kolem sebe, ale hlavně na vás samotné.

Jak si najít práci o zkouškovém nebo o prázdninách?

  • spočtěte si, kolik máte volna a kolik z něj chcete obětovat práci
  • začněte hledat včas
  • zeptejte se u svých přátel a známých
  • sepište životopis a odpobvězte na inzeráty, životopis pošlete i do firem, kde volné pozice nejsou, ale vy byste tam pracovat chtěli
  • nevěšte hlavu, pokud se vám nikdo neozve, úspěšnost co se odpovědí na inzerát týče je kolem 20 % a z této menšiny se jen dalších cca 20 % ozve s žádostí o setkání

Autor článku

Jana Kneschke

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT