UK: školné nesmí být sociální bariérou vstupu na vysokou školu

26.10.2010 | , Studentskefinance.cz
STUDENT


Ministerstvo školství na tiskové konferenci dne 25. října 2010 zveřejnilo informaci, že plánuje zavést počínaje akademickým rokem 2011/2012 na vysokých školách zápisné, které by studenti hradili při zápisu do akademického roku, a to ve výši maximálně 6 000 Kč. Toto zápisné by dle představ MŠMT mělo být zavedeno na dva roky s tím, že poté bude nahrazeno odloženým školným.

Univerzita Karlova variantu zápisného navrhla v loňském roce jako nejméně problematické řešení nekonečných, často nesmiřitelných a téměř vždy velmi povrchních diskusí o zavedení školného na veřejných vysokých školách. Toto zápisné, ve výši maximálně 4 800 Kč ročně, UK navrhla zejména jako možnou alternativu k úvahám o zavedení poplatků za opravné termíny zkoušek nebo odloženého školného. Obě tyto varianty, tj. odložené školné i zpoplatnění neúspěšných zkoušek, Univerzita Karlova odmítla a odmítá i nadále.

Stejně tak UK kategoricky trvá na svém stanovisku, že se žádné školné nesmí stát sociální bariérou vstupu na vysokou školu a že příjmy z případného zápisného/školného se nemohou stát náhradou za zcela nedostatečné a již několik let klesající veřejné financování.

Žádné školné ani zápisné tedy není možné zavádět s tím, že má primárně zmírňovat hrozivý deficit ve veřejném financování vysokoškolského vzdělávání. A pokud jde o samotné zápisné, tak si UK za svým návrhem samozřejmě stojí. Musí však jít o návrh řádně vydiskutovaný a projednaný v plnohodnotném legislativním procesu. A zejména platí, že musí jít o řešení dlouhodobé. S myšlenkou zavádět zápisné pouze jako dvouletého předskokana budoucího odloženého školného Univerzita Karlova proto nesouhlasí.

Autor článku

Články ze sekce: STUDENT