Podnikání a studium. Jak začít?

27.10.2010 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Rozhodli jste se podnikat. Takže určitě máte jasný plán, v jaké oblasti se budou vaše činnosti pohybovat, máte sestavený podnikatelský přehled zisků a nákladů pro první rok, tři roky i pět let a máte kontakty v oboru. Nebo ne?

Rádi byste podnikali. Zní to dobře, ale abyste byli úspěšní, je potřeba plánovat. Vezměte si tužku a papír nebo excel a začněte.


Dříve než zisky počítejte náklady


Jako první si napište druh nákladů, které bude vaše podnikání potřebovat. Možná jste si před měsícem koupili nový notebook, ale pokud s ním budete častěji cestovat a více jej používat, rychleji vám zestárne. Takže budete dost možná za dva a půl až za tři roky potřebovat další. A budete si na něj muset vydělat.

Co propagace vlastního podnikání? Vizitky? Platby za telefon a internet? Cestovné či dokonce vlastní auto, které je nutné přihlásit k silniční dani? Budete potřebovat vlastní kancelář nebo vám bude stačit členství v kanceláři "virtuální" (jako je například Hub v Praze) nebo se bez kanceláře obejdete úplně? Započítáte si vlastní plat?

V rámci svého oboru budete mít jistě spoustu dalších otázek. Sepište si je a nedělejte hned tlustou čáru. Za den nebo za dva se najdou další oblasti, do kterých budete muset investovat. Jako je například nájem - bydlet na koleji také nebudete donekonečna. Nezapomeňte připočíst zdravotní a sociální pojištění a také daně. A na závěr přidejte bezpečnostní rezervu ve výši 10–15 % celkové částky. Bude se vám hodit.


Výpočet sazby za hodinu a projektové sazby


Jakmile budete mít základní strukturu nákladů pohromadě, spočtěte si, jakou musíte mít nejnižší taxu za zakázku nebo za hodinu, abyste se uživili. Tedy stanovte spodní hranici, pod kterou nemůžete pustit ani toho nejlepšího kamaráda (pokud jste se pro něj nerozhodli pracovat zadarmo), protože byste prodělali kalhoty i s botami.

Pak si spočítejte, kolik hodin denně, týdně a měsíčně byste pracovat chtěli a zároveň dosáhli částky, kterou požadujete. Danou částku opět vydělte počtem hodin nebo počtem projektů, které budete za danou dobu schopni zpracovat - a ideální taxa je na světě. Doporučuji tuto taxu uvádět vždy jako první - snižovat můžete vždy, ale navyšovat lze již hůře.

Pak tento sazebník doplňte o expresní příplatky pro zakázky, které "musely být hotové včera", stanovit také můžete různá pásma sazeb pro různé typy klientů. Tato předem stanovená strategie vám nejen umožní pevným hlasem říci požadovanou částku, ale pokud sazebník zveřejniíte, vaši zákaznici jasně uvidí vaše podmínky a budou méně smlouvat.


Zisky letos, příští rok a za pár let


Teď, když máte jasně sepsané náklady a sazby, znovu si spočítejte, kolik zakázek za týden nebo za měsíc musíte získat, zpracovat, vyfakturovat a zkontrolovat jejich zaplacení, abyste měli na jídlo, telefon, nájem a další nezbytné životní potřeby. Administrativa zabere také jistý čas, a ten musíte připočíst do celkové sazby za projekt.

Spočítejte si tedy minimální počet zakázek pro první měsíc, půlrok, rok a další následující roky. V prvním roce na sebe neklaďte stejně vysoké nároky jako v letech následujících. Kromě toho, že studujete, pamatujte, že začátky jsou vždycky náročnější.

Opět si ověřte časovou náročnost svého podnikání - nebudete zanedbávat studium a opravdu to všechno budete stíhat? Podívejte se na některé z technik time managementu, abyste zjistili jednak procento volného času, který budete mít i poté, co začnete podnikat a také, abyste stanovili priority a neinvestovali čas a energii do nedůležitých až zbytečných záležitostí. Připravte se, že první rok bude tvrdý.

Začátky jsou totiž vždycky těžší. Než se ve vlastním podnikání zorientujete, může to zabrat i půlrok a než si vyzkoušíte, které plánovací systémy pro vás fungují, jakým způsobem budete shánět nové klienty a získávat kontakty, jak budete sledovat zakázky od jejich přijetí, přes zpracování, fakturaci a zaplacení... U posledního bodu se zastavím. Nemyslete si, že v momentě, kdy sami podnikáte, můžete všechny zakázky nosit v hlavě. Hlava je děravá a není nic horšího než ztratit dobrého klienta jen kvůli hloupé roztržitosti.

Dobrý daňový poradce je k nezaplacení

Víte, že náklady, které jste vynaložili k založení podnikání, si můžete během prvního roku odečíst z daní? Nebo že si můžete odečít náklady formou procentního paušálu bez ohledu na jejich skutečnou výši? Tohle a spoustu dalších nápadů, jak zefektivnit celkové ůčetnictví vám poradí dobrý daňový poradce. Těch několik tisíc, které si naúčtuje, mu dejte. Dobrý účetní je totiž k nezaplacení.

Autor článku

Jana Kneschke  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT