Skotsko - kraj hor, tartanu a whisky nemusí být nutně drahý

09.11.2010 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Chcete vyrazit s přáteli na letní dovolenou, ale nudí vás jen poznávat města, tábořit v přírodě nebo ležet u vody? Ve Skotsku si užijete všechny možné typy dovolené – můžete ji strávit ve městě, chozením po horách a jezerech, popíjením místní whisky, návštěvou tradičních festivalů, plachtěním, stanováním i jinak.


Pestré možnosti dopravy


Nejrychleji se do Skotska dostanete letecky; nejlevnější letenky seženete zpravidla mezi pěti a šesti tisíci korun, z Prahy existují přímé lety do Edinburghu, s přestupy i do Glasgow. Někdy bývá levnější letět z Česka do Londýna a odtamtud vnitrostátním spojem na letiště ve Skotsku, které vám cenou letenky a destinací nejlépe vyhovuje – do Edinburghu, Glasgow, Dundee, Aberdeenu či jiných měst.

Pokud předtím cestujete po západní či severní Evropě, můžete využít i lodní dopravu, která sice není tak levná, ale nabízí nádherné počáteční setkání se Skotskem prostřednictvím ostrovů a členitého pobřeží.


Stanovat můžete i zadarmo


Ubytování v příjemných a útulných guesthouses najdete již od přibližně patnácti liber za osobu a noc, v četných hostelech můžete nalézt ubytování občas i pod deset liber, většinou mezi deseti a dvaceti librami podle lokality a vybavení.

V případě, že máte stan a spacáky a panuje relativně přívětivé počasí, můžete využít i některý z mnoha skotských kempů, které jsou vybavené čistými WC a koupelnami s teplou vodou, pračkami a elektrickými přípojkami. Například na ostrově Skye se tak můžete ubytovat již od pěti liber za osobu. Ve Skotsku se ale toleruje i stanování „na divoko“ v přírodě, pokud ji nedevastujete a nenecháváte kolem sebe odpadky. Můžete tedy legálně přespávat i zcela zadarmo.


Jídlo a pití jako součást koloritu


Co vás napadne jako první, když se řekne skotské jídlo? Haggis? Tato místní specialita, ovčí žaludek plněný masem, nesedne každému, ale stojí za to ji vyzkoušet – je součástí zdejší kultury stejně jako fish and chips v Anglii. V různých restauracích a hospodách za ně dáte většinou od pěti do osmi liber.

A hádanka podruhé – co vás napadne u pití? No jistě, skotská. Whisky. Její tradice ve Skotsku přetrvává již od 13. století. Není to sice nejlevnější záležitost (levnější whisky vycházejí na v přepočtu alespoň čtyři sta korun). Ve Skotsku existuje přes stovku oficiálních palíren. Ať už se nacházíte v jakékoli části Skotska, na pevnině i ostrovech, stoprocentně bude nějaká poblíž. Některé z nich nabízejí prohlídky či ochutnávky, vždy se dá alespoň zavolat a zeptat se na tuto možnost.


Po palírně i výlety do přírody


I když je ve Skotsku plno památek a množství palíren, byla by velká škoda nepoznat zdejší přírodu – hory s nejvyšším vrcholkem Velké Británie, Ben Nevis, jezera včetně proslulého Loch Ness a nádherné ostrovy – Shetlandy, Orkneje a Hebridy. Oblasti kolem ostrovů jsou proslulé výbornými podmínkami pro plachtění, podmínkou je ale zkušený kapitán, jelikož některé úseky jsou zrádné a počasí je může změnit každým okamžikem.

Jedete i za kulturou? Pak nesmíte vynechat Highland Games. Konají se na různých místech od června do září. Setkáte se na nich se soutěžemi v hodu sedmimetrovou kládou, v tanci i hraní na dudy, tradiční skotský nástroj. Zní to neuvěřitelně? Takové je celé Skotsko – proto tam člověk musí přijet, aby poznal jeho neuvěřitelnost na vlastní oči a patřičně si ji užil.

Autor článku

Julie Nováková

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT