Studenti proti školnému

15.11.2010 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Má podléhat vysokoškolské vzdělání pravidlům volného trhu? Tuto otázku si každý musíme zodpovědět sami. Kromě názorů současného establismentu provádějící reformy by ale každý měl zvážit i argumenty opozičních uskupení.

Proti většině úsporným reformám včetně zavedení školného stojí ProAlt: Iniciativa pro kritiku reforem a na podporu alternativ. S ní je propojené úzce vyprofilované hnutí, které se staví proti komercionalizaci ve vysokém školství, nazvané Vzdělání není zboží. Tato studentská iniciativa se zformovala v březnu tohoto roku. Ideově navazuje na o něco starší sesterské evropské studentské skupiny protestující proti Boloňskému procesu.


Vzdělání jako investice?


Boloňský proces je nástrojem Evropské unie k přizpůsobení akademické oblasti potřebám trhu, zahrnuje větší standardizaci a byrokratizaci práce vysokoškolských pedagogů a vzdělání chápe jako osobní investici každého individua. Jeho součástí je také politický dokument Bílá kniha terciárního vzdělávání.

První akcí Vzdělání není zboží byl happenning Pochod produktu, kde se demonstranti prezentovali jako balíčky s čárovým kódem k zakoupení. Na pochodu jste mohli vidět transparenty s nápisy jako např.: „Bohaté rodiče pro všechny“ nebo „Bílá kniha - smrt svobodného vzdělávání.“


Proč nezavádět školné


Jak ProAlt tak Vzdělání není zboží spolupracují s předním českým sociologem Janem Kellerem, který napsal hlavní ideovou brožuru „Proč nezavádět školné“, kde vyvrací argumentaci pravice o užitečnosti školného, jako například že školné zvýší kvalitu výuky pedagogugů a že sami studenti budou pilnější a svědomitější, Kellerovy názory si máte možnost naživo poslechnout v pondělí v 15.11. v 18:00 na FFUK na veřejné přednášce (Náměstí Jana Palacha 2, místnost 131). Přednáška je součástí tří dnů akci k výročí 17. listopadu, které pořádá Studentská komora Rady Vysokých škol a iniciativy Vzdělání není zboží a ProAlt a odstartuje tak studentské akční dny.

V rámci týdne studentských akčních dnů se chystá a protestní pochod proti komercionalizaci vysokých škol a proti vládním škrtům v oblasti terciárního vzdělávaní, který studenti nazvali „Nenech se škrtnout“. Bude se konat 17. listopadu od 12:00 na Palackého náměstí.

Více informací naleznete na http://vzdelaninenizbozi.cz/ a http://www.proalt.cz/.

Autor článku

Olivie Brabcová  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT