Francie rozmanitá od severu po jih

16.11.2010 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Francie nabízí mnoho lákadel: Paříž s pouličními umělci, kabarety a butiky; ve dne v noci žijící Azurové pobřeží na jihu země; Normandii a Bretagne se starými majáky a rozeklaným pobřežím; střední Francii s nádhernými kaňony a lesy… Jak ji co nejlépe poznat?

Do Paříže se nejlépe dostanete letecky, už od tří a půl tisíce korun za zpáteční letenku; během akcí i o několik set levněji. Zpáteční jízdenka autobusem tamtéž vás bude stát necelé tři tisíce, s ISIC kartou i dva a půl. Mimo Isle de France, rozkládající se kolem Paříže, většinou už musíte vnitrostátní linkou – letecky, autobusem či vlakem. Rychlé, ale poměrně drahé jsou legendární vlaky TGV. Pro delší cesty je ideální jet autem nebo si vůz pronajmout na místě.


Hotýlky s atmosférou i levnější kempy


Ubytování v hostelech seženete ve větších či turisticky frekventovanějších městech od patnácti až dvaceti euro za noc v závislosti na kraji. Penzion či levný hotel můžete sehnat od třiceti euro. Malé, často rodinné hotýlky ve Francii mívají hezkou atmosféru a poskytují dost pohodlí.

Kdyby se ale cena zdála příliš vysoká, nezoufejte – ve Francii se nachází velké množství kempů, které nebývají drahé. Za stan pro dva i s možností využití sprchy a elektřiny zaplatíte kolem deseti euro za noc. Většina kempů má svůj profil na stránce CampingFrance.com, ale jen některé z nich mají zveřejněné ceny; u ostatních je třeba se optat na uvedeném kontaktu.


Kam jet?


Těžko zodpověditelná otázka, když se mluví o Francii. Starý vtip praví, že když Bůh stvořil Francii a viděl všechny její přírodní krásy, na ryby a škeble bohatá moře, vysoké hory, úrodné planiny jako stvořené pro zemědělství, svahy s podmínkami pro úžasná vína a životem kypící lesy, napadlo ho, jestli to vůči zbytku světa není nespravedlivé – a tak stvořil Francouze. Francie ale skutečně oplývá rozpětím krajin a podnebných podmínek; záleží jen na vás, za čím hodláte jet.

Milovníci kultury rozhodně nemohou vynechat Paříž, zkušení vodáci budou preferovat kaňony střední Francie, noční tvorové či plážové živly upřednostní pobřeží Středozemního moře. Méně zaplněné pláže a větší vlny, dobré pro surfování, jsou na atlantickém pobřeží od Bordeaux až po hranici Bretagne s Normandií, odkud se dá i udělat výlet mimo kontinent přes průliv La Manche.


Nelze vynechat francouzské víno a pochutiny


Ať už ale zamíříte do jakéhokoli kraje, téměř jistě tam objevíte i místa, kde se vyrábí víno. Mnoho vinařství můžete navštívit od Alsaska a Champagne na severu přes údolí Loiry až po Bordeaux a ještě více na jihovýchod Provence. Víno se méně pěstuje na severním pobřeží, ale stačí dojet něco přes sto kilometrů na jih a můžete narazit na prosperující vinařské oblasti.

Francouzská vína nejsou v porovnání s například jihoamerickými levná, ale v lokálních vinařstvích občas můžete narazit na zajímavé nabídky a odvezete si domů víno, které u nás neseženete.

Byla by rozhodně škoda navštívit Francii a neochutnat žádnou z místních specialit. I ty se velmi liší v různých regionech. U moře si jistě pochutnáte na čerstvých rybách, škeblích, ústřicích či garnátech. V Alsasku se dočkáte hutnější stravy podobné německé. Na jihu si budete moci vybírat mezi množstvím druhů kozích sýrů, na severu spíše mezi zrajícími sýry z kravského mléka. A odvážnější mohou okusit i žabí stehýnka či šneky, připravované na mnoho způsobů. Sáhnete sice hlouběji do kapsy, ale v Česku byste za podobné pokrmy zaplatili nepoměrně více.

Francie je země mnoha možností, co se týče zábavy, přírody, jídla a pití, architektury i lidí – poznat ji pořádně zabere více než jednu cestu. Už proto se vyplatí začít…

Autor článku

Julie Nováková

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT