MfD: ČD od prosince zdraží některé druhy jízdného

18.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. listopadu (ČTK) - České dráhy (ČD) od 12. prosince zvýší cenu některých jízdenek. Dražší bude víkendové rodinné jízdné a zpáteční jízdenky, podraží nákup jízdenky přes telefon i přirážka za nákup jízdenky ve vlaku. Základní jednosměrné jízdné se nezmění. Píše to dnešní Mladá fronta Dnes, která má k dispozici nové tarifní podmínky. České dráhy je zatím nezveřejnily.

 

Nejvýraznější zdražení podle listu nastane u slevy Sone+ pro víkendové cestování rodin. Jednodenní jízdenka na osobní a spěšné vlaky po celé ČR pro dva dospělé a tři děti nyní stojí v nejlevnější verzi 150 korun. Od prosince bude platit sice pro všechny vlaky, ale už jen na území jednoho kraje s mírnými přesahy do sousedních regionů, cena bude v závislosti na velikosti kraje v rozmezí od 200 do 275 korun.

Cena dražší verze Sone+, která umožňuje cestování všemi druhy vlaků, se zvýší ze současných 450 korun na 550 korun.

Zvýší se také ceny zpátečních a mezinárodních jízdenek, budou dražší v průměru o pět procent. Přirážka k jízdence koupené ve vlaku ze stanice, kde je v provozu pokladna, zdraží ze 30 na 40 korun. Celkem 50 korun zaplatí lidé za nákup jízdenky přes telefon, dosud byla tato služba zdarma.

Dráhy zdražují cestování i přesto, že ministr dopravy Vít Bárta (VV) požadoval, aby se ceny nezvyšovaly. "V pondělí budu mít od ČD detailní analýzu... Do té doby to nechci nějak zostra hodnotit," uvedl ministr.

Dráhy se hájí tím, že nezdražují základní jízdné, ale jen mění slevy.

vit

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK