Jak si mohu přivydělat u předčasného důchodu?

22.11.2010 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


S prodlužujícím se důchodovým věkem stoupá počet občanů, kteří využívají možnosti předčasného důchodu. Jak se snižuje předčasný důchod? Lze si u přečasného důchodu přivydělat?

Podmínky pro výplatu předčasného důchodu se v Česku, stejně jako v ostatních vyspělých zemích světa, zpřísňují. Od letošního roku se v Česku zvýšilo procentní krácení při odchodu do předčasné penze o více než 721 dní (z 0,9 % na 1,5 %) a tento trend bude nadále pokračovat.


Kdy lze odejít do předčasného důchodu?


V Česku lze odejít do předčasného důchodu nejdříve 3 roky před dosažením řádného důchodového věku. Důchodový věk se v Česku závisí u mužů na roku narození a u žen na roku narození a počtu vychovaných dětí. V současné době se důchodový věk postupně zvyšuje tak, aby byl v roce 2030 65 let pro muže a bezdětné ženy. Ve většině západoevropských zemí lze však odejít do předčasného důchodu již 5 let před dosažením důchodového věku. Např. ve Francii nebo Portugalsku lze do předčasného důchodu odejít dokonce v 55 letech. 


O kolik je předčasný důchod nižší?


Předčasný důchod je nižší než řádný důchod. Výsledná penze se vždy skládá ze dvou částek, základní výměry důchodu a procentní výměry důchodu. Při splnění podmínek pro přiznání důchodu, tj. dosažení důchodového věku a získání potřebného počtu let pojištění, je základní výměra důchodu vždy stejná. V roce 2010 činí 2 170 Kč, v roce 2011 bude 2 230 Kč. Základní výměra důchodu je stejná pro předčasný i klasický starobní důchod. U předčasné penze však dochází ke snížení procentní výměry důchodu, která závisí na dosahovaném příjmu od roku 1986 po současnost a získaném počtu let pojištění. Každý den dřívějšího odchodu do penze může být důležitý, neboť výsledná penze se krátí za každých 90 dní. Při odchodu do penze o 90 dní dříve je krácení 0,9 %, při odchodu do penze o 91 dní dříve je již krácení penze o 1,8 %:


  • pokud doba předčasnosti nepřekročí 720 dní, tak se krátí penze o 0,9 % za každých 90 dní
  • od 721 dne předčasnosti se penze krátí o 1,5 % za každých 90 dní

Např. při odchodu do penze o 720 dní dříve než činí důchodový věk, je penze krácena o 7,2 %, při odchodu do penze o 721 dní dříve již o 8,7 % a při odchodu o 811 dní dříve již o 10,2 %.


Výdělek u předčasného důchodu je omezený


Když občan uplatní na místně příslušné Okresní správě sociálního zabezpečení žádost o předčasný důchod (dle § 31 zákona č. 155/1995 Sb.), tak nemá při dosažení důchodového věku nárok na přepočet důchodu. Předčasný důchod je totiž trvale krácený důchod. Současně při předčasném důchodu jsou omezeny podmínky výdělečné činnosti. Občan pobírající předčasný důchod nemůže vykonávat činnost, ze které se platí sociální pojištění. Když se předčasný důchodce zaměstná na hlavní pracovní poměr, tak po dobu zaměstnání ztrácí nárok na výplatu penze, důchod mu bude opětovně uvolněn po ukončení zaměstnání. V praxi tak může předčasný důchodce pobírat důchod a pracovat pouze za těchto podmínek: 


  • dohoda o provedení práce
    Dohoda o provedení práce je upravena v § 75 zákoníku práce. Firma může s občanem uzavřít dohodu o provedení práce, jesliže se jedná o práci vymeznou individuálními znaky a rozsah práce nepřesahuje 150 hodin za rok. Práce na dohodu o provedení práce nezakládá účast na nemocenském pojištění, a z dohody o provedení práce se neodvádí sociální ani zdravotní pojištění. Výše sjednané odměny není přitom rozhodující. Od nového roku musí být dohoda o provedení práce uzavřena písemně a plánuje se zvýšení kontrolní činnosti. Dohodu o provedení práce lze během roku uzavřít s více zaměstnavateli.
  • vlastní podnikání
    I při předčasném důchodu lze podnikat. Toto podnikání však musí být omezeno, zisk za rok nesmí překročit hranici, ze které by se odvádělo sociální pojištění. U předčasného důchodce je podnikání vedlejší výdělečná činnost. Když zisk (příjem – výdej) za rok 2010 nepřekročí 56 901 Kč (za rok 2011 částku 59 374 Kč), tak nevzniká důchodci povinnost odvádět sociální pojištění. Např. při uplatnění 60% výdajového paušálu, tak může mít předčasný důchodce příjem za rok 2010 částku 142 250 Kč. I když bude jeho povinnost na sociálním pojištění nulová, tak musí místně příslušné Okresní správě sociálního zabezpečení odevzdat Přehled o příjmech a výdajích.
  • příjem do 2 000 Kč
    Pokud je odměna nižší než 2 000 Kč, tak se neplatí sociální ani zdravotní pojištění, i když je uzavřena dohoda o provedení práce, ze které se jinak pojistné odvádí.


V důchodovém věku již omezení nejsou


Jakmile předčasný důchodce dovrší řádného důchodového věku, tak se již na něj žádná pracovní omezení nevztahují a může se třeba zaměstnat i na hlavní pracovní poměr.

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY