WIIW: Střední Evropa se z krize zotavuje rychleji, než se čekalo

18.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vídeň 18. listopadu (zpravodajka ČTK) - Země střední a východní Evropy se z krize zotavují rychleji, než se původně předpokládalo. V desítce nových členských států EU by mělo HDP letos v průměru růst o 1,4 procenta. Ještě v létě se přitom očekával růst o 1,2 procenta. Vyplývá to z aktuálních prognóz Vídeňského institutu pro mezinárodní hospodářská srovnání (WIIW), které dnes na tiskové konferenci ve Vídni představil zástupce ředitele WIIW Petr Havlík. Česko by letos podle odhadu mělo vykázat růst o 1,5 procenta.

"Pro většinu zemí jsme prognózu korigovali směrem vzhůru. Jedinou výjimkou je Rumunsko. Ukazuje se, že vývoj konjunktury v západní Evropě - ale i v Číně nebo Rusku - je lepší, než jsme původně očekávali. Také hospodářský růst v Německu je daleko větší, než se čekalo před dvěma nebo třemi měsíci. To má samozřejmě velký vliv na růst vývozu a ekonomiky jako celku v takových zemích, jako je Česká republika, Slovensko, Maďarsko či Polsko," řekl ČTK Havlík.

Rumunsko by podle prognóz WIIW mělo letos zažít pokles o dvě procenta. Oživení a procentní růst by měly nastat až v příštím roce. Důvodem jsou problémy ve fiskální oblasti a krácení státních výdajů.

Česká ekonomika by letos měla růst o 1,5 procenta. To je o půl procenta víc, než se předpokládalo v létě. V příštím roce by se HDP měl zvednout podle WIIW o 2,5 procenta a v roce 2012 pak o 3,5 procenta. O něco rychlejší tempo letos přisuzuje tuzemské ekonomice Česká národní banka, a to na úrovni 2,3 procenta. Pro příští rok ve své poslední prognóze odhaduje zvýšení HDP o 1,2 procenta. Podobně české ministerstvo financí v letošním roce očekává růst ekonomiky o 2,2 procenta a v příštím roce o rovná dvě procenta.

Citelnější přírůstky může podle vídeňského institutu očekávat Slovensko. Letos i v příštím roce by měly činit čtyři procenta, za dva roky pět procent. Polské hospodářství by si mělo přilepšit letos o tři, v příštím roce o 3,5 a v roce 2012 o čtyři procenta.

"Rozhodně nejlépe prodělalo krizi Polsko. To je jediná země v EU, ve které nedošlo v loňském roce k poklesu HDP. Z tohoto hlediska polská ekonomika krizi přežila nejlépe a v současné době i její růst je relativně silný. Česká republika by pravděpodobně mohla zaujmout druhé místo," uvedl Havlík.

V minusu podle prognóz zůstane letos kromě Rumunska i Lotyšsko, stagnovat bude Bulharsko. Pobaltí se ale jinak po loňském razantním hospodářském propadu pomalu zvedá a dostává do růstu.

Podle Havlíka se poprvé za mnoho let ukazuje, že nové státy EU rostou pomaleji než západní Evropa. Silnější oživení a rychlejší růst zažívají ve střední a východní Evropě ty země, které krize postihla citelněji.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK