Fakulta tělesné kultury UP: Movement and Health 2010

19.11.2010 | , Studentskefinance.cz
STUDENT


O všem, co jste chtěli vědět o pohybových aktivitách, ale báli jste se zeptat se bude diskutovat v rámci velmi dobře obsazené mezinárodní konference Movement and Health 2010, kterou od středy 24. do čtvrtka 25. listopadu 2010 pořádá Fakulta tělesné kultury Univerzity Palackého v Olomouci (FTK UP). Renomovaní znalci a specialisté z celého světa přivezou výsledky svých vědeckých prací zaměřených na „zdraví podporující pohybové aktivity pro 21. století“. Zvláštního zřetele se pak dostane environmentálním a sociálním vlivům a přístupům v této oblasti.

Konference se odehraje v Kongresovém centru NH Hoteles a do Olomouce díky ní zavítá na 200 účastníků z nejrůznějších koutů světa. Mezi nejvýznamnější hosty vědeckého setkání budou pařit mj. Američané James F. Sallis ze San Diego State University a Michael Pratt reprezentující Center for Disease Control and Prevention z americké Atlanty. Přes půl světa, až od protinožců, přiletí do Olomouce Fiona Bull z University of Western Australia nebo Adrian Bauman, zástupce School of Public Health z univerzity v Sydney. Výrazně zastoupené mezi vystupujícími i v plénu však budou rovněž evropské země včetně Švýcarska, Velké Británie, České republiky a dalších.

Během obou konferenčních dnů zazní více než 30 přednášek a prezentací, jejímiž hlavními tématy jsou:

  • Strategie, přístupy a dopady v podpoře pohybové aktivity;
  • Zastavěné prostředí a pohybově aktivní transport;
  • Preference a existující intervence v oblasti pohybových aktivit;
  • Technologie a jejich pozitivní dopad na pohybovou aktivitu a zdravý životní styl.

Fakulta tělesné kultury se dlouhodobě zaměřuje na problematiku ‘pohybu a zdraví‘, letos tak pořádáme již šestý ročník mezinárodní konference zacílené na toto téma. Obsah konference Movement and Health úzce souvisí s výzkumným záměrem řešeným na naší fakultě a aktivitami Centra kinantropologického výzkumu,“ říká Martin Kudláček, předseda organizačního výboru konference a proděkan FTK UP. „V návaznosti na vědecko-výzkumné zaměření fakulty zde příští rok nově vznikne Institut aktivního životního stylu. Ten si klade za cíl podpořit výzkum v této oblasti a přenášet jeho výsledky jak do praxe, tak strategických dokumentů v naší zemi,“ dodává Kudláček.


Doprovodný program ve znamení laserové střelnice a krankingu


Vedle odborného programu budou moci účastníci konference na vlastní kůži vyzkoušet něco z toho, o čem teoreticky pojednávají. Ve středu i ve čtvrtek ráno se v areálu Centra sportu a zdraví Omega zapojí do cvičení jógy, tai-chi či do klasického joggingu. Ve středu odpoledne se účastníkům akce nabízí možnost zastřílet si v laserové střelnici (využitelná je i pro osoby se zrakovým postižením) a možná premiérově okusit tzv. kranking. Jedná se o poměrně nový tréninkový program z dílny Johnnyho G., vynálezce spinningu, a patrně o světově první kardiovaskulární program pro horní polovinu těla. „Tento nový tréninkový program má významný vliv na aerobní kapacitu člověka, sílu horní poloviny těla, trupu a břišních svalů. Navíc se při této aktivitě spaluje vysoké množství kalorií. Jako efektivní trénink ho může využívat nejširší populace a vzhledem k povaze pohybové aktivity je vhodná i pro osoby s tělesným postižením,“ přibližuje tuto novou pohybovou aktivitu Tomáš Vyhlídal z Katedry aplikovaných pohybových aktivit FTK UP.

Na konferenci Movement and Health 2010 naváže hned v pátek 26. 11. 2010 v pořadí již šestá výroční schůze organizace HEPA Europe (Health-Enhancing Physical Activity), strategického partnera konference. Síť HEPA Europe byla založena při WHO (Světová zdravotnická organizace, agentura OSN sloužící jako koordinační autorita v oblasti mezinárodního veřejného zdraví) s cílem podporovat pohybovou aktivitu vedoucí ke zlepšení lidského zdraví. HEPA Europe má dnes několik desítek členů z různých nevládních organizací, univerzit a ministerstev.

Více informací o konferenci a jejím programu naleznete na internetové adrese http://mandh2010.upol.cz/.

Autor článku