Zápisné na VŠ? V tuto chvíli není zatím aktuální!

19.11.2010 | , Studentskefinance.cz
STUDENT


Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Josef Dobeš bere podle aktuální tiskové zprávy na vědomí zamítavé stanovisko České konference rektorů k návrhu novely zákona o vysokých školách včetně nesouhlasného stanoviska k zavedení zápisného v podobě, v jaké je prezentováno v předkládaném návrhu novely.

Ministr Dobeš projedná téma zápisného s politickými partnery. Pokud s nimi dojde ke shodě, předloží nový návrh odborné veřejnosti. Ministr dále uvedl, že navrhované zápisné na vysokých školách má sociálně citlivý rozměr, netýkalo by se tak studentů ze sociálně slabých poměrů ani studentů s výbornými studijními výsledky.

Již dříve ministr Dobeš avizoval, že zápisné bude na vysokých školách zavedeno pouze v případě, že tento návrh podpoří Česká konference rektorů. Vzhledem k jejímu zamítavému stanovisku tak v tuto chvíli není téma zápisného pro MŠMT aktuální. Rektorům byla vedle zápisného předložena celá řada dalších možností finanční pomoci, zápisné bylo jen jednou z možností této pomoci, nikoli však zásadní.

Mezi další finanční podporu vysokým školám, jež ministr Josef Dobeš představil rektorům, jsou prostředky na vědu a výzkum nebo čerpání peněz z evropských fondů prostřednictvím individuálních projektů národních, které mají v letech 2011 a 2012 zajistit zvýšení kvality vzdělávání na vysokých školách.

Autor článku