Řeckem křížem krážem

24.11.2010 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Může se zdát, že po nedávné těžké hospodářské krizi, demonstracích a stávkách není Řecko ideálním místem k návštěvě, ale opak je pravdou; dovolenou v Řecku momentálně můžete ušetřit, jelikož většina služeb mírně zlevnila. A nemyslete si, že v listopadu se nedá jet do jižní Evropy!


Jak nejlépe do Řecka?


Letecky budete z Prahy v Athénách s jedním mezipřistáním za čtyři hodiny a zpáteční letenku pořídíte obvykle od pěti tisíc korun, v případě akcí někdy již za tři tisíce. Autobus vyjde studenty značně levněji, obousměrná jízdenka vyjde s ISIC kartou již na podobnou cenu jako zlevněná letenka – něco málo přes tři tisíce korun. Cesta ale trvá přes třicet hodin. Během sezony je také poměrně výhodné jet vlakem, zpáteční jízdenka vychází také na přibližně tři tisíce; člověk ovšem stráví ve vlaku půldruhého dne.

Po Řecku se dá krásně cestovat lodí – cestovní kanceláře nabízejí desítky zájezdů s plavbami kolem pevniny i k ostrovům. Levnější vycházejí kolem patnácti tisíc za týden. Při zorganizování dovolené bez kanceláře se ale dá docílit nižší ceny a větší volnosti – a výlet lodí si můžete zařídit třeba na den a levněji.


Ubytovací možnosti pevniny a ostrovů


Ubytování v hostelu seženete na pevnině i ostrovech od 10 euro za noc výše, přičemž ostrovy bývají trochu dražší. Na druhou stranu obvykle nabízejí čistší a v některých případech i klidnější prostředí.

V hotelech už tak levně nepochodíte a camping bohužel není příliš rozšířený na ostrovech, více kempů naleznete na pevnině a výrazně levnější než hostely nebývají.


Feta, retsina, gyros a tzatziki


Řecká kuchyně je světově proslulá jako pestrá, chutná, v určitých ohledech zdravá, ale často poměrně tučná. Mezi zdravé lahůdky patří za studena lisovaný panenský olivový olej. Sytý řecký jogurt je na pomezí – je velice tučný, ale v menším množství zdraví rozhodně prospěje. Právě jogurt se používá do typického salátu tzatziki – zeleniny (zejména salátových okurek) zalité jogurtem s tzatziki kořením, které se dá zakoupit i v českých obchodech s potravinami.

Do Česka již před lety dorazila i řecká vína, ale už méně tu seženete řeckou vinnou specialitu – retsinu. Za svůj vznik tento jedinečný nápoj vděčí zřejmě náhodě – prosáknutí borovicové pryskyčice, používané k utěsnění sudů, do zrajícího vína. Retsina je zpravidla bílé víno, které zraje v sudech hojně vyložených pryskyřicí. K retsině se hodí konzumace kořeněných jídel či zobání oliv bez obav, že by jídlo narušilo původní chuť vína; příchuť borovice se tak lehce zdolat nedá a ve středomořském vedru příjemně osvěží.

Asi nejslavnějším řeckým pokrmem je ale gyros – plátky nejčastěji jehněčího masa a zelenina v pšeničné placce či s bramborami. Ceny se hodně liší v různých restauracích a lokalitách, ale obecně seženete klasické řecké hlavní jídlo od čtyř do necelých deseti euro.


Pozor na poloostrov Athos


Řecko nabízí nepřeberné množství historických památek, to jak architektonických, tak dávných předmětů vystavených v četných muzeích. Pro milovníka starověku je navštívení Řecka téměř povinností.

Můžete tam ale nalézt i nádhernou přírodu – hory se středomořskými tvrdolistými lesy, takzvanými macchiemi, hojnou mořskou floru a faunu i hustší a vlhčí lesy v severní části pevniny.

Pozor ale na úzký poloostrov Athos vystupující z většího a turisticky velmi oblíbeného poloostrova Chalkidiki. Do této oblasti s kláštery tyčícími se na vrcholcích skal mají přístup pouze muži. Už několikrát se stalo, že ženy zákaz porušily, a zpravidla se dá vyváznout s pokutou, ale podle zákona může hrozit až vězení. Nezoufejte ale – nádherné staré kláštery v Meteoře ve středním Řecku jsou cílem mužů i žen a za jejich návštěvu vám žádný postih hrozit nebude. Koneckonců – Řecko není země, která se snaží cizince odstrašit, právě naopak. Málokterá země je vůči návštěvníkům tak otevřená a přátelská. Do Řecka se rozhodně vyplatí vyrazit, a to i když je tam – celkem příjemných – dvacet stupňů a polojasno jako nyní.

Autor článku

Julie Nováková

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT