Loučíme se s GA ČR

25.11.2010 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Náš šestý a závěrečný díl o grantech se zaměřením na Grantovou Agenturu ČR bude pojednávat o oceňování projektů, jak jej provádí tuzemská agentura, o její organizační struktuře a také zkráceně o dalších částech ze kterých se skládá.

Na Studentskefinance.cz se v rámci seriálů článků můžete dozvědět podrobné informace např. o grantech a o tom, kdo má tuto problematiku na starosti. V dnešním článku vám přinášíme závěrečný díl seriálu Granty - finanční podpora výzkumu.


Snažte se snažně a získejte ocenění!


Jedná se vlastně o ocenění mimořádných výsledků při řešení grantových projektů v oblasti základního výzkumu podporovaných Grantovou agenturou České republiky v souladu se zákonem č. 130/2002 Sb. Ocenění uděluje předseda GA ČR a to každoročně. Mohou být oceněni až tři řešitelé dle § 9 odst. 1 písm. e) zákona. Kromě ceny může být uděleno i jedno zvláštní čestné uznání za mimořádně podnětný výsledek řešení grantového projektu. Návrhy na osoby vytvářejí oborové komise po vyzvání předsednictva Grantové agentury České republiky.

Při výběru adeptů na cenu může mít předsednictvo několik nároků a to například vyžádání dalších odborných posudků a stanovisek pro výběr návrhů. GA ČR zveřejňuje udělení cen za několik uplynulých let.


Organizátoři naší známé agentury české…


Je to Organizační struktura GA ČR, která se rozděluje na kancelář, předsednictvo, kontrolní rada a organizační strukturu. Odborné sekce zpracovávají návrhy projektů od první kontroly formální správnosti až po celý proces hodnocení. Sekce databáze eviduje potřebné informace z návrhů a připravuje statistické materiály pro jednání předsednictva a dalších orgánů. Sekretariát zajišťuje kontakt GA ČR s vědeckou veřejností, vydává Bulletin, seznamy udělených grantů, seznamy ukončených projektů a další publikace související s činností GA ČR. Kontrolní sekce odpovídá za finanční kontroly grantových projektů. Ekonomicko-správní útvar řídí finanční operace a aktivity včetně přípravy rozpočtu GA ČR. Mezinárodní sekce zajišťuje agendu týkající se spolupráce GA ČR s European Science Foundation (ESF) a s dalšími zahraničními partnery. Sekretariát předsedy zajišťuje kontakt s odbornou i neodbornou veřejností a s médii.

Předsednictvo GA ČR má pět členů, kteří zastupují pět základních oborů výzkumu a vývoje, a to technické vědy, přírodní vědy, lékařské vědy, společenské a zemědělské vědy. Funkční období členů předsednictva je čtyřleté s možností jmenování nejvýše na dvě funkční období po sobě následující. Statutárním orgánem Grantové agentury České republiky je její předseda.

Kontrolní rada jejíž členové v počtu deseti osob jsou voleni Poslaneckou sněmovnou Parlamentu České republiky, kontroluje činnost a využívání finančních prostředků GA ČR a je nezávislým orgánem Grantové agentury České republiky.

Organizační struktura je výkonný orgán, který tvoří pět členů, ty jmenuje a odvolává vláda České republiky na návrh Rady pro výzkum a vývoj. V čele předsednictva stojí předseda GA ČR, který zastupuje GA ČR navenek a jedná jejím jménem ve všech jejích záležitostech. Podle legislativních ustanovení a Statutu GA ČR předsednictvo zejména stanovuje metodické a organizační postupy spojené s poskytováním grantů a rozhoduje o udělení grantů na základě doporučení oborových komisí. Odbornými poradními orgány předsednictva jsou výše zmiňované oborové komise (OK), jejichž hlavním úkolem je hodnocení návrhů grantových projektů a mají 10 až 25 členů – odborníků. Každá OK může podle potřeby zřizovat podoborové komise (POK), jejichž členové vykonávají funkci zpravodajů jednotlivých grantových přihlášek nebo projektů.


Chcete si veřejně zasoutěžit?


Každá veřejná soutěž je určena pro podporu různých druhů projektů. Pro příklad si uvedeme druhy projektů a těmi jsou jednostupňové EUROCORES, standardní a nebo bilaterální projekty ve spolupráci s NSC (National Science Council, nebo-li přeloženo do našeho jazyka – Národní Vědecká Rada).

Na oficiálních stránkách Grantové agentury České Republiky také nalezneme zprávy o její činnosti, odborné poradní orgány nebo aktuality.

Tímto shrnutím můžeme opustit naší českou grantovou agenturu s vědomím, že jsme se o ní dozvěděli opravdu poměrně dost!

Autor článku

Markéta Zajíčková  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT