Depozitní bankomat vás nezklame

29.11.2010 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Píše se, že ideální žena má pořád chuť na sex, hodně jí a oblékne se za 10 minut. Pokud jste takovou nenašli, třeba vás alespoň potěší bankomat, který má neustále otevřeno, vás nic nestojí a připisuje peníze online.

Jedním ze způsobů, jak lze uložit peníze na bankovní účet, je využití depozitního bankomatu. Na tuto možnost začíná jemně navádět stále více bank, některé na ni dokonce staví nové pobočky.

Vklady přes bankomaty jsou další službou, kterou se banky snaží uvolnit přepážky kamenných poboček. U vybírání hotovosti se jim to už z velké části povedlo a tento úkon zůstává snad jen doménou generace z první poloviny 20. století. Jde především o klienty Poštovní spořitelny, kteří mají (ve věku nad 58 let) jeden výběr na místní poště v ceně účtu.

U vkladů na vlastní účet sice při využití bankovní přepážky nezaplatíte tolik jako u výběru, přesto tam však musíte zajít, vyplnit formulář a často vystát frontu. Jak tedy vklady přes bankomat fungují a kdo je umožňuje?


Pět bank, které depozitní bankomaty nabízí


Depozitní bankomaty fungují na území České republiky už několik let. GE Money Bank představila první v roce 2007, Česká spořitelna během roku 2008, ČSOB v únoru 2009. UniCredit Bank, resp. tehdejší Živnostenská banka, dovolovala vkládat peníze v obálkách prostřednictvím bankomatů už od konce 90 let. „Obálková metoda vznikla pro živnostníky, kteří potřebovali na konci dne někam uklidit vydělanou hotovost,“ vysvětlil Tomáš Pavlík z komunikace UniCredit Bank. 

 „S provozem vkladových bankomatů jsme začali v únoru 2009. Tehdy bylo pilotní zařízení instalováno ve finančním centru Poštovní spořitelny v ulici Revoluční v Praze, další depozitní bankomaty se následně objevily na pobočce ČSOB v obchodním centru Černý most v Praze a také v ulici Hollarova v Ostravě,“ uvedla Denisa Salátková, mluvčí Poštovní spořitelny.

Depozitních bankomatů máme nyní 10 a do konce roku jich budeme mít 12. V příštím roce chceme instalovat dalších 12, “ zmínil za GE Money Bank Milan Kříž. „V současné době existuje 20 vkladových bankomatů z celkového počtu 1 265, do konce roku plánujeme uvést do provozu několik dalších těchto strojů,“ doplnila Vendula Voláková z tiskového centra České spořitelny.


Ideální pomocník nízkonákladových poboček


Depozitní bankomaty začínají být stále populárnější i kvůli rozmachu nízkonákladových/bezhotovostních poboček. Většina bank má již ve svém distribučním modelu nějaká menší obchodní místa, často umístěná v supermarketech nebo obchodních pasážích. 

Umístěním depozitních bankomatů v obchodních centrech chceme oslovit i provozovatele obchodů a umožnit jim vkládat jejich denní tržby na jejich účty,“ potvrdil jednu z hlavních funkcionalit Milan Kříž.

Na depozitních bankomatech založila nový typ poboček UniCredit Bank. Na jejich franšízových obchodních místech (viz Matyáš: Otevřte si svou vlastní bankovní pobočku!)se dá vložit hotovost pouze a právě pomocí tzv. ATM 2. generace. Jak již bylo zmíněno, dříve se u UniCredit Bank vkládalo obálkovou metodou (ATM 1. generace). Bankomat vás vyzval ke vložení sumy do obálky, kterou jste vsunuli do přístroje. Pracovník pobočky pak ověřil, zda se obsah obálky shoduje se zadanou hodnotou. Nevýhodou obálkové metody bylo pozdější připsání na účet (do druhého dne) a „závislost“ na obálkách. Pokud obálky došly, peníze jste vložit nemohli.


Jak depozitní bankomat funguje


Dávno už neplatí, že bankomaty slouží jen k vydávání peněz. Bankomaty se staly multifunkčními přístroji, které umí peníze vydávat i přijímat, ukážou vám zůstatek na účtu, umožní provést platební příkaz nebo zaplatit složenku, jejich prostřednictvím si lze aktivovat platební kartu nebo změnit PIN, atd. Díky depozitním bankomatům lze vkládat hotovost na účet, aniž byste byli omezeni otevírací dobou pobočky. Zároveň se můžete cítit bezpečněji, protože s sebou nemusíte nosit větší finanční obnos déle, než je nezbytně nutné.

Obsluha depozitních bankomatů je velice jednoduchá - v hlavním menu stačí po zadání PINu zvolit "vklad hotovosti" a poté vložit bankovky do vstupní přihrádky. Bankomat poté bankovky zpracuje, zobrazí přehled včetně jednotlivých hodnot a celkové sumy. Finální částku převede na účet, ke kterému je platební karta vydána. Po skončení celé operace bankomat vytiskne stvrzenku.

Tabulka: Poplatky za vklady

Banka Poplatek za vklad na přepážce Poplatek za vklad přes bankomat Počet depozitních bankomatů ke 22. 11. 2010
Česká spořitelna   x 6 Kč 20
ČSOB    9 Kč 6 Kč * 26 **
GE Money Bank   6 Kč 6 Kč 10
Poštovní spořitelna   8 Kč 0 Kč 26 **
UniCredit Bank   0 Kč 0 Kč 80 ***

* vklad na terminované a spořicí účty a kreditní kartu zdarma
** ČSOB a Poštovní spořitelna dohromady

*** počet je dán součtem bankomatů umožňujících původní obálkovou metodu a počtem pilotních ATM 2. generace


Kdy se vklad připíše?


Pokud je vklad proveden v otevírací době banky, je hotovost připsána na účet ihned. „Vklady, které jsou provedeny do 19 hodiny, jsou připsány ihned. Vklady uskutečněné po 19 hodině, jsou připsány druhý den ráno,“ upřesnil Milan Kříž.

Na účty vedené u jiných bank v ČR je vklad připsán po proběhnutí vypořádání v clearingovém centru ČNB, obvykle druhý den po vkladu,“ doplnila Vendula Voláková.


Nahradí depozitní bankomaty vklady na přepážkách


Na možnosti vložit peníze na účet přes bankomat se hledá nějaké negativum jen těžko. Oproti přepážce je to cesta rychlejší, příjemnější a levnější nebo stejně drahá. Nevýhody se dají hledat jen obecnější optikou – platební transakci provádíte se strojem: situace, které byste s pracovníkem pobočky mohli vyřešit konverzací, musíte v případě bankomatu následně reklamovat. Jiná nevýhoda – zatím minoritní dostupnost této služby, vlastně není ani pravým handicapem: zmizel by ve chvíli, kdyby všechny banky přesunuly službu vkladů z přepážek na bankomaty.
Banky, které nabízejí depozitní bankomaty, se však většinou shodly, že jde zatím o doplňkovou službu, nikoli o transformaci systému.

V současné chvíli nepřemýšlíme nad tím, že by vklady přes bankomat měly úplně nahradit vklady v pobočce. Stále existuje dostatek lidí, kteří upřednostní vklad v pobočce před vkladem přes bankomat. S provozem těchto strojů jsou navíc spojeny vyšší náklady, než je tomu u standardních výběrových bankomatů, což je způsobeno jejich náročnější obsluhou,“ uvedla Vendula Voláková.

Pouze v případu bezhotovostní pobočky - jako specifického typu obchodního místa - depozitní bankomaty vklad na přepážce nahrazují plně.

Autor článku

Tomáš Skolek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ