Země javorového listu je studentům otevřená

03.12.2010 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Cestu do USA začaly letos víc než kdy jindy komplikovat rozšířené osobní prohlídky, které množství lidí považuje za neoprávněný zásah do soukromí – a jiní jednoduše za možná potřebnou, ale velmi nepříjemnou záležitost. Severní Ameriku ale můžete poznat i bez podstoupení tolika trapných prohlídek. Objevte Kanadu a kdo ví, třeba si ji oblíbíte mnohem více než navštěvovanější USA…


Po Kanadě nejsnáze Greyhoundy

V seriálu článků o cestování si tentokrát přiblížíme Kanadu. Předchozí články naleznete v sekci Studenti a cestování.

Nejdražší je na Kanadě letenka – zpáteční pod dvanáct tisíc neseženete, většinou ji koupíte za čtrnáct až patnáct tisíc korun. Z Prahy se létá nejčastěji do Toronta, kde je největší kanadské mezinárodní letiště, méně často do Montrealu. Další mezinárodní letiště jsou v Halifaxu na východním pobřeží a ve Vancouveru na západě země.

Po Kanadě se můžete nejsnáze dopravovat autobusem, většinu meziměstské dopravy zajišťuje společnost Greyhound. Kanada má i rozvinutou železniční síť, ale vlakem se často nedostanete do menších a odlehlejších měst.


Levnější ubytování čekejte spíše ve velkoměstech


V aglomeracích jako Montreal nebo Toronto bez problémů seženete ubytování od třinácti kanadských dolarů za osobu a noc (v přepočtu necelých dvě stě padesát korun), v menších městech – už pod dvě stě tisíc obyvatel – jen obtížně seženete nocleh za méně než třicet pět dolarů, spíše více.

Vyplatí se tedy přespávat ve velkoměstech a odtamtud vyrážet na cesty, nebo si třeba pronajmout karavan – benzin je v Kanadě levnější než v Evropě a obytný přívěs je dobrá cesta, jak poznat velkou část této druhé největší země světa relativně snadno a rychle. V Kanadě jsou na cestování s přívěsem zvyklí a někde najdete i speciální vyhrazená parkoviště.


Země javorového sirupu, pardon, listu


Jste-li v Kanadě, rozhodně nesmíte opomenout ochutnat javorový sirup. Často se servíruje jako poleva na horkých palačinkách či vaflích. Kanadská kuchyně jinak nemá žádné typické jídlo – mísí se v ní britské, francouzské a americké vlivy.

Na mnoha místech narazíte i na čínské a pákistánské restaurace; společně s fastfoodovými řetězci, v nichž někdy pořídíte i slevu na ISIC, bývají nejlevnějšími restauranty. V přímořských městech ale můžete najít i celkem levné rybí pokrmy.


Co navštívit nejdřív?


I pokud do Kanady míříte zejména za tamním přírodním bohatstvím, byla by škoda úplně vynechat města, zvlášť když se příletu nebo příjezdu do nich nedá vyhnout. Největší kanadské město, více než dvouapůlmilionové Toronto, leží na břehu jezera Ontario a pyšní se povedenou moderní architekturou. Jeho nejznámější budovou je CN Tower, bývalá nejvyšší samostatná budova světa. Je také jedním z kulturně a etnicky nejbohatších měst na světě – téměř polovina jeho obyvatel se nenarodila v Kanadě.

Z návštěvu určitě stojí i Montreal, srdce provincie Quebec, a Vancouver, který se pravidelně umisťuje na předních místech žebříčků měst s nejvyšší kvalitou života a letos v únoru pořádal XXI. Zimní olympijské hry. Z Vancouveru také můžete dobře poznat unikátní mlžné jehličnaté lesy na kanadském západním pobřeží.

Kanadská příroda je na mnoha místech téměř nedotčená lidskou činností, a to je také důvodem, proč se v Kanadě nachází čtyřicet národních parků, zabírajících kolem dvou procent rozlohy státu. Devět z nich bylo dokonce zařazeno do Seznamu světového dědictví UNESCO.

Mezi nejznámější NP patří Banff ve Skalistých horách, pověstný množstvím jezer, nádhernými vrcholky a lesy s hojnou divokou zvěří. Další slavné parky jsou například Nahanni, Yoho a Wood Buffalo. Nepochybně stojí za to jich alespoň několik navštívit; čistá zachovalá příroda s mnoha nádhernými místy je tím, co Kanadu nejlépe charakterizuje.

Autor článku

Julie Nováková  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT