Skokanem roku na Google je video služba Chatroulette

09.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. prosince (ČTK) - Největší zájem uživatelů internetu v letošním roce vzbudila služba pro náhodné propojování uživatelů videochatem Chatroulette, nový tablet iPad a americký zpěvák Justin Bieber. Nejhledanější událostí byla katastrofa na Haiti. Vyplývá to z celosvětového žebříčku Zeitgeist vyhledávače Google.

Zeitgeist sleduje, které zadávané výrazy ve vyhledávači zaznamenaly největší meziroční nárůst. Pro letošní Zeitgeist přišel Google s novinkou, která uživatelům umožní lépe se v žebříčku orientovat. Na interaktivní stránce Zeitgeist 2010 s vizualizacemi dat se mohou přímo podívat na všechny žebříčky a snadno porovnat například oblíbenost olympijských her nebo fotbalového šampionátu, nebo reakci světa na ropnou havárii v Mexickém zálivu.

Největší sportovním skokanem v žebříčku vyhledávání byl světový fotbalový šampionát reprezentovaný heslem mundial 2010, následují olympijské hry a webová síť se sportovními přenosy ESPN3.

V kategorii spotřební elektroniky nejvíce narostl zájem o novinku Apple v podobě multimediálního tabletu iPad, následuje nový iPhone 4 od stejné firmy a Nokia 5530.

Žebříček nejvyhledávanějších celebrit, respektive skokanů mezi nimi, letos ovládli nováčci, jejichž kariéra za posledních 12 měsíců raketově vystřelila vzhůru. Vedle idolu náctiletých Justina Biebera si nejlépe vedly zpěvačky Katty Perryová a Selena Gomezová.

Rok 2010 však přinesl i řadu vážných událostí a s nimi i zájem o pomoc lidem v nouzi. Pozornost uživatelů Google přitáhly zejména taková místa, jako je Haiti po ničivém zemětřesení, Pákistán postižený záplavami nebo Mexický záliv zasažený ropnou skvrnou.

Globální skokani roku 2010

1. chatroulette 2. ipad 3. justin bieber 4. nicki minaj 5. friv 6. myxer 7. katy perry 8. twitter 9. gamezer 10. facebook

zdroj: Google Zeitgeist

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK