Ropa kvůli chladnému počasí opět zdražuje, Brent je nad 91 dolary

09.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 9. prosince (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích dnes kvůli chladnému počasí obnovily růst a vrátily se do blízkosti dvouletých maxim. Vzhůru jim ale pomáhá také příznivější výhled globální ekonomiky, díky němuž se patrně zvýší poptávka po ropě a vybraných pohonných hmotách. Cena se přitom zvyšuje navzdory sílícímu dolaru.

Krátce po 15:00 se barel americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) prodával za zhruba 88,80 USD a proti předchozímu závěru v New Yorku byla jeho cena vyšší o více než půl procenta. Barel ropy Brent zdražil v podobném rozsahu a dostal se nad 91,30 USD.

V minulých dvou dnech ropa zlevňovala, což ale podle analytiků byla jen reakce na vybírání zisků z předchozího silného růstu. Rozhodující je totiž vývoj počasí a s ním související vysoká poptávka, především po topném oleji. S chladným počasím se potýká velká část Evropy a také severovýchod Spojených států.

Investory ale ovlivnila také další statistika z USA o vývoji na tamním trhu práce. Počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti se minulý týden opět snížil a celkový počet žadatelů byl nejnižší za poslední zhruba dva roky. To jsou podle analytiků další důkazy, že americká ekonomika je na cestě oživení, byť pomalejším tempem, než se předpokládalo.

"Já myslím, že cenu ropy teď nejvíce ovlivňuje chladné počasí, které máme v Evropě. Venku je pořád dost zima, takže se používá víc topného oleje a dalších paliv," podotkl analytik finančního ústavu Crédit Agricole Christophe Barret.

Ropa se většinou pohybuje v protikladu k dolaru, což ale v poslední době platí stále méně. Trh sice očekává, že kvůli měnové politice v USA má dolar před sebou další pokles, což patrně podpoří růst cen ropy. Její cena se ale často zvyšuje i v situaci, kdy roste kurz dolaru, což svědčí o tom, že poptávka po ropě je velmi vysoká.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): burza typ kontrakt aktuální cena předchozí závěr Londýn - ICE Brent leden 91,35 90,77 New York - Nymex WTI leden 88,82 88,28

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK