FEKT VUT: Chceme rozvíjet studenty a jejich aktivitu již při studiu

10.12.2010 | , VUT
STUDENT


Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií VUT v Brně připravila na zimní semestr spoustu zajímavých aktivit pro studenty. Ty by jim měly pomoci ještě více zvýšit úspěšnost na trhu práce, ale také by měly studenty motivovat, aby se zapojili do dění již během studia.

Jednou z hlavních aktivit jsou kurzy manažerských dovedností, které fakulta pořádá se studentskou organizací AIESEC. „Jedná se o kurzy typu – Timemanagement, Prezentační dovednosti, nebo Jak uspět při pohovoru,“ upřesňuje prezidentka brněnské pobočky AIESEC, Zuzana Jančovičová. A jak je vidět o kurzy je velký zájem. „Studentů chodí hodně, někdy i více, než jsme schopni zvládnout. Jsme velmi rádi, že můžeme odborníkům – technikům – předat i něco z manažerských dovedností, je důležité svou dobrou odbornou práci umět prodat a prezentovat,“ dodává Jančovičová. Na workshopy chodí okolo 25ti studentů, ti mají možnost, také svá témata a problémy ihned konzultovat s přednášejícími. Ti jsou zejména z řad firem – FEI Company, ON Semiconductor, CAT CUT s. r. o., atd. „Snažíme se jim předat cenné zkušenosti z praxe a na konkrétních příkladech jim ukázat, o co vlastně jde,“ dodává HR manažerka společnosti CAT CUT s. r. o., Beáta Brosková.

Právě představení praxe a možností po studiu je další činností, kterou se fakulta zabývá. „Pro studenty jsme připravili krátké přednášky od osobností z Brna, které vystudovali elektrofakultu. Snažili jsme se vytipovat osobnosti známé a spjaté s Brnem, abychom budovali také lokální patriotismus, a také aby si studenti uvědomili, že zde opravdu najdou špičkové podmínky pro další působení, ať už to jsou centra excelentnosti na fakultě – CVVOZE, SIX, CEITEC, nebo zázemí Technologického parku, nebo JICu,“ dodává manažer vztahů s veřejností fakulty, Jiří Wagner. O své zkušenosti se v tomto semestru přišli podělit ředitel společnosti MP-SOFT, Pavel Mikula, dále jednatel společnosti RobertNemec.com, Robert Němec, a také jednatel společnosti StudentAgency, Radim Jančura. Všichni prezentovali svá studentská léta, a také „Jak k úspěchu přišli?“. Velkou výzvou byla pro studenty diskuze, kde padaly velmi zajímavé a podnětné dotazy. „Jsme rádi, že se něco podobného u nás koná, otevřelo mi to oči a nabídlo několik témat k zamyšlení,“ dodává účastník všech tří přednášek a student fakulty, Ladislav Šeliga.

Fakulta také připravila pro studenty kromě aktivit studentského spolku Studentů pro studenty, také promítání studentských filmu ku příležitosti 17. Listopadu, dále dobročinnou sbírku pro brněnské Dětské centrum, která probíhá od začátku prosince, nebo florbalový turnaj O pohár FEKTu. Všechny aktivity mají podporu vedení fakulty, a tak odborníci z fakulty mohou rozvíjet, také své sociální schopnosti. „Věříme, že studenti mohou být spokojeni s nabídkou mimostudijního vyžití na fakultě. Dle ohlasů to tak je. O tématech a námětech studenti diskutují zejména na naší oficiální stránce na Facedbooku a zpětná vazba je výborná. V dalším semestru určitě hodláme s těmito aktivitami pokračovat a věřím, že se nám podaří na některé akce ještě odezvu studentů zvýšit,“ uzavírá Wagner.

Autor článku

Články ze sekce: STUDENT