Obory pro altruistické studenty

29.12.2010 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Kolik znáte pracujících lidí, kteří ve svém zaměstnání nevydělávají pouze peníze na živobytí, ale mohou říct, že vytváří nějaké podstatné pozitivní hodnoty? Moc jich není, protože málokdo se odváží mít dobrý pocit z toho, že se věnuje třeba postiženým dětem, když v této oblasti nikdy nedosáhne na nadprůměrný plat a proto se nakonec radejí rozhodne pro komerční sektor.

Ale až bude na sklonku odchodu do důchodu bilancovat svá produktivní léta strávená prací třeba v nějaké reklamní agentuře, mohl by si s hrůzou uvědomit, že jeho činnost nebyla nikdy nikomu opravdu užitečná, i když vydělal rodině na dvě auta a dům. A ten reklamní spot na řasenku, jejíž koncept navrhoval, je pro chod společnosti více než irelevantní. Pro ty z Vás, kteří by chtěli mít zaměstnání, které bude ale zároveň jakýmsi vznešeným životním posláním (ale nejspíš mizerně placeným), máme malou inspiraci, na jakou vysokou školu by jste si mohli podat přihlášku.


Pokud rádi inspirujete ostatní...


Tak běžte studovat pedagogiku. Budete mít obrovský vliv a spolu ním i zodpovědnost, můžete se stát pozitivním vzorem pro spoustu mladých lidí. Při studiu pedagogiky se dozvíte, jak psychicky ustát hromadu pubertálních dětí a zároveň se specializujete na konkrétní předměty dle vašeho výběru - třeba hudební výchovu a dějepis.

Zvláštní oblastí pedagogiky je však Speciální pedagogika, která se zabývá vyučováním různě handicapovaných dětí. Na Univerzitě v Hradci Králové můžete studovat na obory Sociálně výchovná péče o smyslově postižené nebo třeba obor Speciálně pedagogická péče o osoby s poruchami komunikace.


Pro milovníky přírody


Pokud máte ekologické cítění a zajímá vás, jak je to s tím globálním oteplováním a udržitelným rozvojem, podejte si přihlášku na Přírodovědeckou fakultu UK v Praze na obor Ochrana životního prostředí.

Studovaná a přednášená témata, kromě základů přírodních věd, zahrnují například témata znečištění a ochrany vod, ekologii obnovy a krajinnou ekologii, nakládání s odpady, jejich zneškodňování a další. Většina absolventů se specializuje až na magisterském stupni, .ale i s bakalářským titulem budete mít poměrně široký výběr uplatnění se na pracovním trhu. Ale až budete dělat posudek třeba na škodlivosti určitého stavebního projektu, můžete být vystaveni pokušení korupce, takže možná nakonec neskončíte úplně na suchu.


Pro ty s ochranitelským komplexem


V Pardubicích nabízí Katedra ošetřovatelství bakalářský studijní program Ošetřovatelství, obor Zdravotnický záchranář a další. Cílem katedry je připravovat a realizovat takové studijní programy, které umožní studentům získávat vzdělání a profesní kvalifikaci k výkonu zdravotnického povolání v různých oblastech systému péče o zdraví.


Akademicky do neziskovek


Další možnost je studium sociologie v Praze na FSV nebo v Brně na Masarykově Univerzitě. Jako sociolog se pak budete nejspíš zaměřovat na sociálníí politiku, antropologii nebo na sociální psychologii. Po škole pak můžete jít bojovat proti porušování lidských práv (a to v libovolné oblasti), a budete k tomu disponovat autoritou akademika, se kterou toho zmůžete daleko víc než jako obyčejný smrtelník.

Autor článku

Olivie Brabcová

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT