Změny v sociálních dávkách od ledna 2011: Rodiny s dětmi si pohorší

04.01.2011 | , Finance.cz
SOCIÁLNÍ PODPORA


Vícečetný porod, čtyřletá varianta rodičovského příspěvku či sociální příspěvek pro matky živitelky. Co mají společného? Snížení nebo zaniknutí dávky sociální podpory.

Ve včerejších příspěvcích jsme informovali o novinkách daňových a změnách v důchodech. V rámci šetření nezůstal pozadu s různými úspornými opatřeními ani resort Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV).

Dochází ke změnám v mnohých dávkách státní sociální podpory. Podívejme se blíže na porodné, rodičovský příspěvek a sociální příplatek.


Porodné pro prvorozené


Nárok na porodné má žena, která porodí první živé dítě a rozhodný příjem rodiny nepřesáhne částku 2,4 násobku životního minima.

Výše porodného zůstává 13 000 Kč a u vícečetného porodu je výše stanovena na 19 500 Kč.

Pokud by tedy rodina měla vyšší čistý příjem než 17 000 Kč (výpočet viz níže), porodné nedostane. Ať už se jí narodí čtyrčata nebo dvojčata, více než 19 500 Kč nedostane.

Rodinou se považuje narozené první dítě (děti) a jeho rodiče. Pokud jde o osamělou matku, tak dítě a jeho matka. Životní minimum narozeného dítěte je 1600 Kč, prvního rodiče 2880 Kč a druhého rodiče 2600 Kč. Příjem se bude zjišťovat za období předešlého kalendářního čtvrtletí předcházející kalendářnímu čtvrtletí, kdy se dítě narodilo.


  • Příklad
    Dítě se narodí 12. 4. 2011 – příjem klasické rodiny (matka, otec, dítě) se bude dokládat za období od 1. 1. 2011 do 31. 3. 2011 a nesmí přesáhnout 16.992 Kč za měsíc (životní minimum 2880 + 2600 + 1600 x 2,4).


Rodičovský příspěvek aneb Zapomeňte na čtyřletou variantu


Změna u rodičovského příspěvku se týká čtyřleté varianty a jde o snížení. To spočívá v tom, že výše 7 600 Kč bude rodiči náležet jen od narození nejmladšího dítěte do 9 měsíce jeho věku; od 10 měsíce (dříve od 22 měsíce) do 4 let bude výše snížena na 3.800 Kč měsíčně.

Rodič, který dosud neprovedl volbu tříleté varianty a jeho dítě má v lednu 9 měsíců, musí tak učinit do konce ledna 2011. Pokud je dítě starší 10 měsíců a mladší 23 měsíců a rodič volbu také neprovedl a chce volit tříletou variantu (tj. 7 600 Kč do tří let věku dítěte), musí ji provést do konce února 2011.

Pro volbu nároku tříleté varianty stále platí, že rodiči musí vzniknout nárok na peněžitou pomoc v mateřství dle zákona o nemocenském pojištění. Pokud nárok rodiči nevznikl, nemá možnost volby a má nárok jen na čtyřletou variantu rodičovského příspěvku.

U dvouleté varianty rodičovského příspěvku ke změnám nedochází.


Sociální příplatek už nezávisí na příjmu


Nárok na tuto dávku budou mít od 1. 1. 2011 jen rodiče pečující alespoň o 1 dítě se zdravotním postižením nebo jeden z rodičů je zdravotně postižený. Koeficienty nároku pro tyto případy zůstávají nezměněné dle původní úpravy.

Ostatní žadatelé budou muset na tuto dávku zapomenout, jelikož byla zrušena. Těžké to bude obzvláště pro osamělé matky, které počítají s každou korunou.

Autor článku

Andrea Škodíková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: SOCIÁLNÍ PODPORA