Pozvánka na výstavu: Michaela Spružinová - ILEGÁLNÍ TURISTIKA

04.01.2011 | , UJEP
STUDENT


V Galerii Koridor ve spojovací chodbě Pedagogické fakulty Univerzity J. Purkyně v Ústí nad Labem probíhá v současné době výstava Michaely Spružinové - ILEGÁLNÍ TURISTIKA.

Absolventka Fakulty umění a designu zde do 25. 2. 2011 vystavuje sérii drobnějších kreseb.

Více informací o autorce i výstavě podává kurátorka Galerie Koridor Eva Mráziková:
Michaela Spružinová (*1983) je absolventkou Fakulty umění a designu Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem – bakalářská studia absolvovala v ateliéru Sklo, magisterský titul pak získala v oboru Kurátorská studia. V současné době pracuje jako kurátorka Billboart Gallery Ústí nad Labem.

V Galerii Koridor se Michaela Spružinová představuje sérií drobnějších kreseb s názvem ILEGÁLNÍ TURISTIKA. Projekt tematicky navazuje na její předchozí práce (fotografie, instalace, video, billboardy) a reflektuje specificky český koníček, respektive životní styl – TRAMPING. V předešlých pracích autorka více akcentovala fakt uzavřenosti trampské komunity, který úsměvně vynikl při vizuálním použití reklamních strategií nebo digitálních technologií.

V cyklu kreseb, připraveném pro Koridor, Michaela Spružinová prezentuje trampská obydlí – osadové chatky, přístřeší pro nocleh, klubovny a pod. Perfektní kresby na jednotném světlém podkladu papíru zobrazují sruby vytržené z přirozeného prostředí. Jsou zbavené i svého účelu, jsou bez lidí, bez osadníků, kteří je stavěli. Jsou trochu jako pomníky zanikajícímu společenství… Svou formální lakoničností odkazují k ilustrativním, učebnicovým nákresům, které provedl zanícený vědec zkoumající endemitický, mizející druh.

Michaela Spružinová trochu obsesivně, ale láskyplně, dokumentuje unikátní svět, který možná brzy zanikne. Připojuje se tak k linii výtvarného umění, která zaznamenává specifické tváře a polohy okolního světa, cyklí jej a uchovává v naší, nejen vizuální paměti.

Autor článku

 

Články ze sekce: STUDENT