Studenti Právnické fakulty UP se dnes vrátili do lavic. Učit se budou v nově zrekonstruovaných budovách

04.01.2011 | , Univerzita Palackého
STUDENT


Studenti i učitelé na Právnické fakultě UP se mohou opět vrátit ke svým povinnostem. Ke studiu a práci jim budou sloužit nově zrekonstruované budovy na ulici 17. listopadu (tzv. Envelopě) již od 3. ledna 2011. Tedy o týden dříve, než se původně počítalo. Stavební práce budou ještě několik týdnů pokračovat, již ale nebudou omezovat běžný provoz fakulty.

Právnická fakulta UP byla z důvodu stavebních prací nucena přerušit výuku dne 23. 10. 2010. Ve stejném týdnu totiž stavbaři zahájili nezbytné práce na výměně oken a opravách a zateplení fasády obou budov fakulty. Rekonstrukce, jež univerzitě přinese výraznou úsporu provozních nákladů, byla původně plánována již na červen loňského roku. Posun termínu realizace však donutil vedení fakulty zasáhnout do výuky v zimním semestru.

Díky tomu, že stavební práce postupovaly rychleji, můžeme výuku obnovit již dnes, tedy v pondělí 3. 1. 2011. Podařilo se nám tak o další týden zkrátit celkovou dobu ‚zpoždění‘ v harmonogramu akademického roku 2010/2011,“ řekl Filip Dienstbier, proděkan Právnické fakulty UP pro organizaci a rozvoj. Studenti dokončí přerušený semestr v následujících šesti týdnech, ve kterých budou odučeny chybějící hodiny. Zkouškové období v zimním semestru začne 14. února, výuka v letním semestru pak 7. března 2011.

Budovy již rekonstrukci potřebovaly opravdu nutně. Nevyhovující byl nejen jejich vzhled, ale především stav oken. Některá již nebylo možno bezpečně otevírat, jinde se intenzivně větralo i při uzavřených oknech,“ popsal dosavadní stav proděkan Dienstbier a dodal: „Že se to nepodařilo stihnout již o letních prázdninách, jak bylo původně plánováno, je samozřejmě škoda, nebylo ale v našich možnostech termín jakkoliv ovlivnit.“ Rekonstrukční práce jsou totiž součástí většího projektu, který se týká více fakult a je dotován z evropských fondů. Postup, podle nějž se realizovalo přidělování dotace a proběhlo výběrové řízení, bohužel vedl k tomu, že vítězná firma mohla začít s pracemi až na konci října.

Vedení fakulty věnovalo maximální úsilí tomu, aby se přerušení výuky dotklo výukových či badatelských aktivit co nejméně. Kromě snahy zkrátit dobu rekonstrukce na minimum byli vyučující studentům k dispozici při jejich samostatné práci na diplomových, případně seminárních pracech. „Zejména studenti absolventských ročníků využili přerušení výuky k tvorbě svých diplomových prací. To jim v následujících měsících otevře větší prostor pro přípravu na ústní část státních závěrečných zkoušek,“ podotkl Filip Ščerba, proděkan pro studijní a pedagogické záležitosti. Uspíšení termínu bylo pozitivně přijato všemi studenty Právnické fakulty UP, důkazem čehož může být i jejich vysoká účast na výuce v průběhu prvního vyučovacího dne.

Revitalizace budovy Právnické fakulty UP je součástí souboru projektů, jež jsou zaměřeny na úsporu energií v budovách Univerzity Palackého. Více na stránkách Žurnálu UP Online: http://www.zurnal.upol.cz/zprava/clanek/budovy-univerzity-palackeho-ziskaji-novy-energeticky-usporny-kabat/. Více informací o průběhu rekonstrukce budovy PF UP: http://www.upol.cz/fakulty/pf/energeticke-uspory-na-pf/.

Autor článku

 

Články ze sekce: STUDENT