Univerzita Hradec Králové získala svou pátou součást

05.01.2011 | , Univerzita Hradec Králové
STUDENT


Univerzita Hradec Králové získala cílovou podobu vysoké školy sdružující pět oborově specializovaných součástí. K dosavadnímu svazku fakulty pedagogické, přírodovědecké, filozofické a informatiky a managementu přibyl v první den roku 2011 Ústav sociální práce. Při schůzi vedení univerzity 5. ledna 2011 jmenoval její rektor docent Josef Hynek ředitelem nového ústavu JUDr. Miroslava Mitlöhnera, CSc.

K významu Ústavu sociální práce UHK jeho ředitel uvedl: „Smyslem a posláním nového ústavu je další prohlubování kvality výuky a vědecké činnosti v oblasti sociální práce a politiky. Konkrétně půjde o to, aby ústav vytvořil nezbytné předpoklady pro akreditaci doktorského studia sociální práce, cílovou perspektivou je pak vytvoření podmínek pro přetvoření ústavu do řádné Fakulty sociální práce UHK. Absolventi ústavu se budou zaměřovat na de facto sociální pomoc cílovým skupinám, jakými jsou s ohledem na demografický vývoj společnosti senioři, lidé se sníženou soběstačností, děti žijící v neutěšených životních podmínkách a vůbec lidé objektivně potřební.

Ústav sociální práce vznikl podobně jako v roce 2010 zřízená Přírodovědecká fakulta UHK oddělením od mateřské Pedagogické fakulty. Nejednalo se tedy o založení nové součásti vysoké školy na zelené louce, ani o zvyšování počtu studentů. Univerzita má dlouhodobě akreditovány veškeré obory, které byly pod hlavičku nového ústavu převedeny, a již nyní v nich studuje téměř 600 studentů. O vzdělání v sociálních vědách je obrovský zájem, a proto královéhradecká univerzita již od devadesátých let usilovala o vznik specializované samostatné součásti, která by těmto disciplínám nabídla lepší podmínky k rozvoji a studentům umožnila získat vzdělání v součásti s odpovídajícím názvem a strukturou.

Ústav sociální práce nabízí studium v již existujících bakalářských oborech Sociální práce, Sociální a charitativní práce, Sociální práce ve veřejné správě a Sociální práce s osobami se sníženou soběstačností. Nejlepší absolventi bakalářských studijních oborů mají již nyní možnost pokračovat v navazujícím magisterském studiu oboru Sociální práce. Držitelé diplomu z Ústavu sociální práce Univerzity Hradec Králové získají kvalitní vzdělání a uplatnění v široké škále profesí ve státní správě, samosprávě a v neziskovém sektoru. Univerzita trvale sleduje uplatnění svých absolventů, které je v případě všech fakult zcela bezproblémové.

Zájemci o studium se mohou zúčastnit Dne otevřených dveří, který univerzita pořádá již tento pátek 7. ledna 2011.

Autor článku

 

Články ze sekce: STUDENT