Česká hlavička na elektrofakultě v Brně

10.01.2011 | , VUT
STUDENT


Nová krev mezi českými vědci - Tomáš Svoboda. Mladý vědec z Fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií VUT v Brně sbírá ocenění se svými znalostmi a novinkami.

Vítěz kategorie FUTURA – Řešení pro budoucnost, studuje obor Biomedicínská technika a bioinformatika. V konkurenci více než sedmdesáti vědeckých prací vyhrál s návrhem rengenového přístroje. Velmi ceněna byla také praktická výroba, nejen teoretická část. Přístroj neumí jen rentgenové snímky, ale také CT snímky, neboli průřezy těles.

Mladý vědec, který se na začátku potýkal s velkými problémy nakonec překonal všechny překážky a uspěl. „Nejtěžší bylo vyhledávat všechny potřebné informace a následně i materiál pro výrobu,“ říká teprve dvacetiletý vědec. Velkou podporu našel zejména u rodičů. Nyní získává podporu zejména na Ústavu biomedicíny a vedoucího tohoto ústavu. „Jsem rád, že studuji něco co mě opravdu zajímá a co mě může v mém bádání posunout dále,“ pochvaluje si Svoboda, který si už mohl projít všechny laboratoře tohoto ústavu.

Přístroj má několik výhod, nejen multifunkčnost, ale také nízké náklady na výrobu. „Podobný přístroj stojí padesát tisíc eur, ten můj stál deset tisíc i s dopravou,“ usmívá se Svoboda. Náklady a shánění součástek však považoval asi za největší překážku. „Používal jsem doslova co se dalo a co jsem našel, např. vyřazený zářič se mi hodil.

České hlavičky tento rok ovládly moravské školy, když si pět ze sedmi cen odnesli právě studenti moravských škol.

Do budoucna plánuji celý přístroj dotáhnout k dokonalosti, k tomu však budu potřebovat více zkušeností a materiálu, věřím, že mi pomůže také mé studium a zázemí fakulty,“ dodává Svoboda, který si přivydělává v kavárně, jako číšník.

Více informací o studiu na fakultě a možnostech podání přihlášky můžete najít na www.feec.vutbr.cz

Autor článku

Články ze sekce: STUDENT