Přírodovědecká fakulta UHK bude volit svého prvního děkana

10.01.2011 | , Univerzita Hradec Králové
STUDENT


Přírodovědecká fakulta Univerzity Hradec Králové(PřF UHK) bude volit svého prvního děkana. Tato fakulta královéhradecké univerzity byla založena 1. září 2010 a jako každá nová součást vysoké školy musí ustavit své orgány ve lhůtě jednoho roku.

Na základě rektorského pověření dosud fakultu vede profesor Bohumil Vybíral. První děkan bude volen 19. ledna 2011 fakultním akademickým senátem, který se v tajné volbě usnáší o osobě, jíž navrhuje rektoru univerzity ke jmenování do děkanské funkce. Volební komise ve stanovené lhůtě zaregistrovala dva uchazeče o zvolení. Jsou jimi RNDr. PaedDr. Pavel Trojovský, Ph.D., a prof. Ing. Bohumil Vybíral, CSc.

Doktor Trojovský působí jako vedoucí Katedry matematiky PřF UHK a odborně se zabývá teorií čísel. Svůj volební program shrnuje v následujícím vyjádření: „Naše fakulta má v současné době poměrně málo vlastních studentů, tedy chceme akreditovat nové, pro studenty přitažlivé, bakalářské a navazující magisterské studijní obory a získat akreditaci alespoň jednoho doktorského studia. Nelze ovšem uvažovat jen o kvantitě studentů, ale především o jejich kvalitě. Musíme vytvořit aktivizující systém, a to nejen finanční, který bude motivovat studenty k lepším studijním výsledkům, publikačním výstupům a větší celospolečenské aktivitě. Každý akademický pracovník se musí svým úsilím, ať ve vědě nebo vzdělávání, zapříčinit o to, aby se naše mladá fakulta v dohledné době stala rovnocenným partnerem ostatních přírodovědeckých fakult v České republice. Cestu k realizaci tohoto cíle spatřuji v hlubší kooperaci s univerzitami a firmami působícími v našem nejbližším okolí. Tato spolupráce je však podmíněna moderními výzkumnými laboratořemi, a tedy obecně prostorovými možnostmi fakulty vůbec, proto je jedním z klíčových problémů realizace připravovaných plánů nové fakultní budovy."

Profesor Vybíral je pracovníkem Katedry fyziky PřF UHK, v dřívějších letech byl po několik funkčních období prorektorem univerzity, odborně se zabývá elektrodynamikou, molekulárními vlastnostmi vody a vzděláváním talentů na fyziku. Své představy o směřování fakulty charakterizuje těmito slovy: „Mým úkolem bude dokončení procesu akreditací vzdělávacích programů pro učitelství přírodovědných oborů, zlepšení ekonomiky vzdělávacího procesu u málopočetných studijních skupin a dokončení insignií fakulty. Jako zásadní vnímám potřebu vytvoření systému k získávání kvalitních uchazečů. Studenty chci také výrazněji motivovat k zapojení do studentské vědecké činnosti a k řešení vědeckovýzkumných projektů pracovišť. V souvislosti se současnými finančními restrikcemi ve veřejném školství se bude na PřF soustavně a přitom citlivě provádět nezbytná personální optimalizace spojená s odpovídajícím odměňováním pracovníků při důsledném uplatňování principu zásluhovosti. Úkolem pro nové vedení bude také vytvoření podmínek ke zvýšení úspěšnosti při získávání grantů v rámci grantové a technologické agentury. Jedním z prostředků podpory publikační činnosti bude založení dvou vědeckých časopisů, z nichž jeden bude mezinárodní.

Volba kandidáta na funkci děkana se uskuteční 19. ledna 2011 v 15 hod. v učebně C 6 v budově „C“ UHK (nám. Svobody 301, Hradec Králové).

Autor článku

Články ze sekce: STUDENT