Nejenom s ISIC se dá ušetřit

11.01.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Nejen v době vánočních a silvestrovských výdajů se studenti potýkají s finančními potížemi. Možnosti jak si přivydělat nejsou široké, zvláště když nechcete přespříliš šidit školní docházku a přípravu celkově. Proto je na místě hledání všech dostupných možností jak co nejvíce ušetřit.

Kupní síla mladých lidí je v dnešní době obrovská a tak si obchodníci rychle dokázali vypočítat, čím studenty, kteří mají hluboko do kapsy, přilákat. Řeč je o studentských slevách, které jsou v dnešní době velmi rozšířené a pokud se člověk jen trochu orientuje, ušetřit se skutečně dá.


Kouzelná kartička


Asi nerozšířenějším způsobem jak vydělat na studentském statutu je v dnešní době vlastnictví karty ISIC. Spousta vysokých i středních škol tuhle zázračnou zelenou kartičku vydává jako oficiální studentské průkazy, lze ji ale zakoupit i na jednom z téměř 120 prodejních míst v ČR, třetí možností objednávka karty online. Více v sekci Slevové karty pro mladé.

Nabídka slev je opravdu široká – přehled o nich získáte nejlépe na stránkách chytrepalice.cz, místa, kde je sleva poskytována jsou pak označena speciální informační nálepkou. Karta ISIC slibuje možnost uplatnění slevy na více než dvoutisících místech po celé ČR. Jak je to ale s úsporou doopravdy?


Řekneme si něco víc o těch nejlepších, nejvýhodnějších a nejvíce využívaných nabídkách


Knihkupectví Neoluxor nabízí po předložení platného ISIC průkazu slevu 10%, což sice není moc, při dnešních cenách knih a učebnic se však dá ušetřit poměrně příjemná částka. Stejně je na tom i síť knihkupectví Kanzelsberger. Samozřejmostí je studentská sleva v kinech i multikinech, s kouzelnou kartičkou zaplatíte maximálně 129,- korun, často i méně. Žluté autobusy firmy Student Agency vás svezou dokonce s 15% slevou, od 1.listopadu loňského roku však byly zrušeny studentské slevy pro držitele karet ISIC a EURO 26student a na trase Brno-Praha a dále bude zvýhodněné jízdné poskytovat pouze na žákovské průkazy nebo při využití kreditní jízdenky. Aktuální jsou také výhodné studentské slevy ve většině lyžařských středisek u nás i v zahraničí.

Mezi nejoblíbenější slevy patří v Praze studentská akce 2 za cenu 1 v Pizzerii Einstein. Tato nabídka platí pro pizzy, saláty a těstoviny – platíte vždy tu dražší položku. Problém však nastává ve chvíli, kdy si chcete tento skvělý „úlovek“ odnést domů, ceny obalů jsou tak vysoké, že výsledná úspora není nic moc. Mnozí by mohli oponovat, Pizzeria Einstein ale bohužel nepatří mezi ty „pravé italské“, pokud tedy neholdujete eidamu a kečupu, může vás jídlo zklamat. Co se stravování týče, příjemná sleva 50% vám bude poskytnuta v restauraci Pizzeria La Romantica na Praze 2. Potěšit může i nabídka 1 + 1 15cm sendvič zdarma při nákupu středního nápoje v síti rychlého občerstvení Subway a řetězec Paneria, tam se však sleva vztahuje pouze na Menu Kuřecí panini a Coca Cola 0,5 l pet, za které zaplatíte 65 Kč, vedle toho je ještě poskytována sleva 10 % při nákupu nad 100,-Kč.

Zbylé slevy využije v každodenním životě jen málokdy, vyplatí se proto nespoléhat pouze na status studenta ale snažit se o celkovou úsporu.


Korunka ke korunce…


Obchodní řetězce s potravinami a spotřebním zbožím se předhání ve výhodných nabídkách. Ačkoli se mnohým zdá, že listování v letácích s akčními cenami je jen pro důchodce, kteří na to mají čas, opak je pravdou. Nabídek jsou téměř každý den plné schránky, tak proč jich patřičně nevyužít. I když se to na první pohled nezdá, na každodenních nákupech se dají ušetřit velké peníze, je totiž rozdíl, zda každý den svačíte ten stejný jogurt za 12 Kč nebo 5,50 a denně přikusujete rohlík který místo 2,50 stojí jen devadesát haléřů. Ne vždy jde také o takto malé částky.


Něco navíc


Pokud patříte mezi ty, kteří se nemohou obejít bez různých „nadstandardních“ služeb a zboží, i pro vás už existuje možnost. Pokud se trochu pohybujete na internetu, jistě jste si všimli novinky na našem trhu – slevových poukazů. Nejde o staré známé dárkové poukazy, které nabízejí samotné firmy, slevové kupony nové generace nabízí specializované zprostředkovatelské společnosti na svých webových stránkách. Takových stránek existuje hned několik a pravidelně (někde i každý den) se na nich objevují nové a nové nabídky. Je možné se na stránkách zaregistrovat k zasílání newsletterů, takže o slevách máte neustálý přehled, aby vám žádná jedinečná nabídka neutekla. Při vytrvalosti se zde dá koupit téměř cokoli – oblečení, pobyty na horách, kosmetické procedury, permanentky do fitness, luxusní i obyčejná jídla v restauracích a na trzích, věštění budoucnosti vědmou, servis lyží i domácího nářadí, vstupenky na kulturní akce i do kina a mnoho dalších. Slevy se pohybují mezi čtyřiceti a devadesáti procenty, záleží na druhu zboží. Navíc, pokud slevu doporučíte přátelům, z konečné vámi zaplacené částky ubude další nezanedbatelná část. Takovéto nakupování je ověřeno obrovským množstvím uživatelů, není proto třeba se bát podvodu.

Námi uvedený výčet zdaleka neobsahuje všechny možnosti, díky nimž lze v postavení chudého studenta ušetřit nějakou tu korunu. Důležité je vždy přemýšlet a snažit se ušetřit na věcech, které by člověk tak jako tak musel koupit, a neplatit za něco jen proto, že je to levnější a podlehnout tak trikům obchodníků. Vyplatí se věnovat nějaký čas sledování všech nabídek a úspora na sebe nenechá dlouho čekat.

Autor článku

Kamila Janoušková  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT