FUD se prezentuje na keramickém veletrhu v New Yorku

11.01.2011 | , UJEP
STUDENT


Výstavu ateliéru Design keramiky Fakulty umění a designu Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem s názvem ,,1380° C“ bude možné vidět od 18. – 23. 1. 2011 na The New York Ceramics Fair.

V úterý 18. ledna 2011 bude slavnostně zahájen již 12. Newyorský keramický veletrh (The New York Ceramics Fair). Tento proslulý veletrh se letos poprvé koná v sídle českého konzulátu na 73. ulici v sále The Grand Ballroom of The Bohemian National Hall

Pro letošní Newyorský keramický veletrh bylo pečlivě vybráno na 36 prestižních galerií ze všech koutů Evropy a USA nabízejících výjimečné drobnosti „posvěcené ohněm“ z porcelánu, keramiky, skla, cloisonné a smaltu.

Mezi návštěvníky Newyorského keramického veletrhu patří nejen kurátoři a sběratelé, ale též představitelé význačných keramických asociací z celých Spojených států. Veletrhu věnují každoročně značnou pozornost The New York Times, neboť veletrh nabízí řadu zajímavých přednášek, garantuje prezentaci výjimečných kolekcí od elitních světových galerií a je v popředí zájmu renomovaných kupců – specialistů na sklo, porcelán a keramiku.

Součástí letošního veletrhu bude i prezentace prací českých studentů a pedagogů z ateliéru Designu keramiky Fakulty umění a designu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Výstava studentů a absolventů Ateliéru designu keramiky nese název 1380°C podle teploty, při níž se vypaluje porcelán.

Ateliér sídlí v bývalé, dnes vzorně zrekonstruované továrně v Dubí v severních Čechách, kde se od poloviny 19. století vyráběla majolika a později porcelán. Ateliér studentům nabízí výuku a praktické osvojení tradiční řemeslné dovednosti ovšem s pochopením pro ryze současnou tvorbu ušlechtilého porcelánu, jímž je tato oblast proslulá.

Veřejnosti je veletrh zpřístupněn od 19. do 22.1.2011 od 11:00 – 19:00 h a v neděli 23.1. 2011 od 12:00 – 17:00 h. Vstupné ve výši 20 dolarů zahrnuje též i barevný katalog. Veletrh pořádá Caskey Lees Inc., Topanga, CA. Newyorský keramický veletrh je schváleným trhem, na němž mohou sběratelé směle nakupovat.

Autor článku