K podání silniční daně máte 14 dní. Pomoci vám může náš formulář

13.01.2011 | , Finance.cz
DANĚ


Kdo platí silniční daň, která se za zdaňovací období 2010 podává do 31. ledna 2011? Jak se silniční daň vypočítává?

Předmětem silniční daně jsou motorová vozidla a jejich přípojná vozidla, která jsou registrovaná a provozovaná v České republice, pokud jsou používána k podnikání nebo k jiné samostatné výdělečné činnosti. Pokud máte vozidlo s největší povolenou hmotností nad 3,5 tuny, které je určené výlučně k přepravě nákladů a registrované v České republice, pak je předmětem silniční daně vždy, tedy i v případě, že nejsou používána k podnikání nebo k jiné samostatné výdělečné činnosti.

Zákon osvobozuje od silniční daně hlavně úsporná vozidla, například vozidla s hybridním pohonem kombinující spalovací motor a elektromotor, vozidla na LPG a některá další.



Kdo platí silniční daň


Silniční daň musí platit každý (fyzická i právnická osoba), kdo provozuje vozidlo registrované v České republice a je zapsán v technickém průkazu. Pokud provozovatel zemřel, zanikl nebo byl zrušen, ale vozidlo někdo užívá, pak silniční daň platí ten, kdo ho užívá. Poplatníkem je rovněž zaměstnavatel, který vyplácí cestovní náhrady svému zaměstnanci za použití osobního automobilu, pokud daňová povinnost nevznikla již jeho provozovateli.


Spočítejte si silniční daň v našem kalkulátoru silniční daně.



Jak se vypočítá silniční daň


Základem daně je:

  • zdvihový objem motoru v cm 3 u osobních automobilů s výjimkou těch na elektrický pohon,
  • součet největších povolených hmotností na nápravy v tunách a počet náprav u návěsů,
  • největší povolená hmotnost v tunách a počet náprav.

Alternativně se může použít tento postup: pokud je poplatníkem zaměstnavatel, který svému zaměstnanci vyplácí cestovní náhrady za použití osobního automobilu, činí sazba daně 25 Kč za každý den použití osobního automobilu, pokud je to pro zaměstnavatele výhodnější.



Snížení sazby daně


Sazbu vypočítanou podle tabulky, je možné snížit.

Sazba daně se snižuje o 25 % u vozidel, která jsou určená pro činnosti výrobní povahy v rostlinné výrobě.

Sazba se snižuje podle data první registrace vozidla uvedeném v technickém průkazu.Po dobu 36 kalendářních měsíců od data první registrace se sazba snižuje o 48 %, po dobu následujících 36 měsíců se sazba snižuje o 40 % a po dobu dalších 36 měsíců se sazba snižuje o 25 %. Po 108 kalendářních měsících od data první registrace vozidla končí možnost snížení sazby. Toto snížení je možné použít i u osobních vozidel. Pokud došlo v roce 2009 ke změně provozovatele vozidla, u kterého existuje nárok na snížení sazby, je možné toto snížení uplatnit u nového provozovatele, nejdříve však v kalendářním měsíci zápisu změny provozovatele v technickém průkazu.



Zvýšení sazby daně


U vozidel registrovaných v České republice do 31. prosince 1989 se sazba daně zvyšuje o 25 %.



Daňové přiznání


Pro rok 2010 je třeba uplatnit nový vzor tiskopisu 25 5407, vzor č. 14. Tvoří ho dvě stránky, na první se uvádí identifikační údaje poplatníka, na druhé identifikační údaje vozidla a samotný vypočet daně.


Použijte náš excelovský formulář Přiznání k silniční dani.


Klíčový je II. Oddíl na druhé straně. Jeden řádek znamená jedno vozidlo, takže pokud máte více než tři vozidla, musíte vyplnit přílohu k přiznání k silniční dani. U každého vozidla uvedete registrační značku, první registraci, kód druhu vozidla a údaje pro výpočtu základu daně (viz výše). Další sloupce slouží pro snížení či zvýšení daně, na dalších se pak vypočítá daňová povinnost, případně osvobození a slevy na dani.

Ve III. Oddílu se od takto vypočítané daňové povinnosti odečtou zaplacené zálohy, vypočítá se tak případný přeplatek nebo doplatek daně.



Splatnost daně


Zálohy na daň se v roce 2011 platí 15.4., 15.7., 17.10. a 15.12.

Článek vyšel původně na serveru Firemnífinance.cz

Autor článku

Karel Pospíšilík


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ