Děkan Fakulty dopravní ČVUT bude nadělovat středoškolákům

24.01.2011 | , ČVUT
STUDENT


Dne 26. ledna 2011 proběhnou finálové prezentace třetího ročníku soutěže Cena děkana Fakulty dopravní Českého vysokého učení technického v Praze. Tato soutěž je určena jednotlivcům, ale i týmům středoškolských studentů, které představí projekty zpracované na různá dopravní témata. Prezentace se uskuteční od 10.30 hodin v budově Fakulty dopravní ČVUT (Konviktská 20, Praha 1, 4. patro, posluchárna č. 409). Vyhlášení výsledků a předání cen děkanem Fakulty dopravní ČVUT prof. Dr. Ing. Miroslavem Svítkem začne v 15.00 hodin.

Velký zájem o soutěž ze strany středoškolských studentů zaznamenala naše fakulta také v průběhu tohoto ročníku. Finální prezentace projektů se zúčastní šestnáct studentů, devět individuálních a tři týmové práce, mezi nimiž je i jeden ze Slovenska,“ uvedl Ing. Zdeněk Říha, Ph.D., vedoucí Ústavu ekonomiky a managementu dopravy a telekomunikací Fakulty dopravní ČVUT a člen poroty soutěže.

Jednotlivé přihlášené projekty se zabývají tématikou ekonomiky dopravy a telekomunikací, dopravní bezpečnosti a dopravních prostředků. Věnují se aktuálním problémům, jako je například otázka alternativních pohonů v silniční dopravě, bezbariérovosti dopravy, výroby biopaliva nebo zvyšování bezpečnosti v letecké či železniční dopravě.

Studentská soutěž Cena děkana Fakulty dopravní ČVUT vznikla v roce 2009 proto, aby podpořila zvýšit zájem o studium technických oborů u středoškolských studentů. Kromě věcných cen získávají studenti také možnost studia na Fakultě dopravní ČVUT bez přijímacích zkoušek. První ročních této soutěže, který proběhl v lednu 2009, vyhrál student Lukáš Tittl z Gymnázia Opatov v Praze s projektem modelu lanové dráhy. Od akademického roku 2009/10 zahájil bakalářské studium na Fakultě dopravní ČVUT a nyní je studentem druhého ročníku. V loňském roce zvítězil Matěj Bartoš z Gymnázia Jaroslava Heyrovského, který se ve své práci věnoval akustickým hlášením pro cestující železniční dopravou. Nyní studuje v 1. ročníku.

Podrobnější informace o Ceně děkana najdete na stránkách http://www.studium.fd.cvut.cz/cena-dekana/

Autor článku