Přihlášky na VŠ jsou v plném proudu

25.01.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Co je tedy dobré mít na paměti? Budete podávat přihlášku elektronickou nebo klasickou? Kde vyžadují jaký typ? Díky elektronickým systémům už velké procento škol opustilo klasické papírové přihlášky, které často obsahovaly informace, jež VŠ v podstatě nemusí zajímat. U elektronicky podávaných přihlášek se na zbytečnosti neptají.


Vím, kam se chci hlásit, ale nevím, jaké mám možnosti…


Když získáme představu o univerzitě a obor již také zaujal místo v hlavě, první, co se chceme dozvědět dál je, jaké jsou podmínky pro přijetí. Obecně platí dvě hlavní pravidla pro možnost přijetí a tím je ukončené středoškolské vzdělání a podání přihlášky. Rozdělují se na papírové na tištěném formuláři a na elektronické. Papírové lze zakoupit na univerzitách, ve specializovaných knihkupectvích nebo v knihovnách škol. Možnost koupit lejstro na internetu již také není výjimkou, cena vyjde circa na 3 kačky při podání na vyšší odbornou školu a okolo 10 kaček na vysokou školu. Cenový rozdíl je zde logický a to proto, že VOŠky mají pouze 2 stránky, které se o nás chtějí dozvědět a VŠ jsou zvídavější, proto mají 4 stránky tiskopisu. Dále mají přesný vzhled, který dává jasně najevo, o jaké typy se jedná. Barevně se liší přihlášky na VŠ od těch na vyšší odborné školy a též od středoškolských. Budeme-li se pídit po barvě, zajímá nás především ta oranžová, která je znamením VŠ; naproti tomu VOŠ používají modrou barvu.



Elektronická přihláška je jednodušší a pohodlnější


V dnešní době hlídání osobních dat, rovnosti práv a střežení soukromí nejen na internetu, ale také hlavně v klasické realitě, je otázkou s velkým O: „Proč se škola zajímá o to, zda jsem vdaná? Copak to je správné, aby to ovlivňovalo mé možnosti ve studiích?“ Samozřejmě ta skutečnost nemůže ovlivňovat studia a proto to vlastně nikoho nemusí zajímat. Na tuto otázku se v elektronických přihláškách již neptají, tzn. e-přihláška už neobsahuje povinné políčko pro odpověď – vdaná (ý) – svobodná (ý) – rozveden (ý) – vdova (ec). Konkrétně na Západočeské univerzitě si tímto můžeme být jisti. Ona druhá varianta – elektronická přihláška je navíc finančně výhodnější minimálně ve dvou důvodech. Jednak neplatíme za tiskopis a druhak platíme nižší poplatek za přihlášení na VŠ, což bývá administrativní či manipulační poplatek ve výši okolo 500 korun. Jakmile se hlásíme na dvouoborové studium, platíme méně. Další výhody se nesou v duchu ekologie, nespotřebuje se tolik papíru, barev a práce s grafikou, předtiskovou přípravou (prepress) nebo dotiskovou přípravou a následnými úpravami (postpress), ale na druhou stranu strávíme více času na internetu, což by v mnoha případech hrozilo i bez elektronických přihlášek.

Následně administrativní pracovnici nemusí luštit „hieroglyfy“ ala písmenka některých uchazečů o studium. E-přihlášky mají podrobnou nápovědu, takže by neměl být zas takový problém s jejím vyplňováním. Na začátku vyplňování je třeba zadat buď rodné číslo a iniciály, zvolit druhý dostupný postup a nebo se domluvit osobně s pracovníky fakulty na jiném postupu. Nevýhodou mohou být tyto přihlášky spíše pro minimum lidí, např. pro minoritní skupiny bez připojení k internetu. Také se může stát, že aplikace nefunguje správně a hlásí různé chyby a kolikrát se přihláška nemusí vůbec odeslat.

U vyplňování klasických papírových přihlášek máme přímo v tiskopisu uvedené pokyny, jak jej vyplnit.


Kde se ještě můžeme setkat s klasikou?


Některé z vyhlášených univerzit jako je například Univerzita Karlova v Praze, Zemědělská Univerzita v Praze, Jihočeská Univerzita v Českých Budějovicích nebo Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem nabízí oba typy podávání přihlášek, na určité obory můžeme podat pouze klasickou papírovou přihlášku a jinde zas jinak než přes internety nejedou. Věhlasná Masarykova Univerzita v Brně upřednostňuje e-přihlášky, stejně jako Západočeská Univerzita v Plzni či Univerzita Palackého v Olomouci spolu s Univerzitou Tomáše Bati ve Zlíně a Ostravskou Univerzitou, kde by měli mít stejný typ e-přihlášek jako v Plzni. Již jen pro informaci - Akademie Výtvarných Umění v Praze nabízí pouze klasickou přihlášku a termíny pro přihlašování ke studiu uměleckých oborů nejen na této vysoké škole jsou vyhlašovány mnohem dřív než u ostatních univerzit v ČR!


Termíny se blíží!


Nejčastější uzávěrka termínů pro podání přihlášek bývá koncem února. Velmi často jsou termíny prodlouženy do března a výjimečně i déle. Pokud někoho zajímaly umělecké obory, nyní má pro tento rok smůlu a příště se musí začít zajímat o přihlášku třeba již v říjnu a průběžně sledovat stav! Výjimkou jsou soukromé školy, které mají nastavena pravidla krapet jinačího rázu. Počet přihlášek není omezen, omezuje nás hlavně příjem a finance, které můžeme investovat.

Tak směle do přihlašování!

Autor článku

Markéta Zajíčková

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT