Čínština, jazyk budoucnosti?

28.01.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Brzy se ji plánují začít učit ruský prezident Dmitrij Medvěděv i tenista Roger Federer. Miliardář a ředitel jablonecké společnosti Jablotron Dalibor Dědek považuje její znalost za investici do budoucna.

Ve Spojených státech, které jsou díky vzájemným obchodním vztahům a americkým dluhopisům propojené s Čínou stále víc, před třemi lety ministerstvo školství oznámilo, že by se ji v následujících letech mělo učit až pět procent studentů všech věkových kategorií. Francie ji zařadila jako volitelný předmět do osnov středních škol, Velká Británie hodlá do pěti let vyškolit 1000 učitelů, kteří ji budou ovládat. Mandarínština, neboli obecná čínština, kterou ve světě studuje přes 40 milionů cizinců. Proč bude výhodné umět čínsky?


Výhody znalosti čínštiny


Mezi Čínskou lidovou republikou a Českou republikou se čile obchoduje a dá se očekávat, že množství obchodních vztahů i nadále poroste. Mnoho zboží se dováží z Činy k nám, ale stejně tak je i v Číně díky rostoucí kupní síle obyvatel zvyšující se zájem o české produkty . Podle Ministerstva průmyslu a obchodu vzrostl český vývoz do Číny za prvních sedm měsíců letošního roku meziročně o 43 procent na 11,6 miliardy korun. Stejně tak vzrostl i dovoz z Číny do ČR o 30 procent na 131 miliard korun. Čínští investoři také hledají kde v Evropě, tedy i České republice, investovat. Vést obchodní jednání v jazyce partnera, nebo alespoň ovládat jeho základy je přitom výhodou a v případě, že se čínská strana bude rozhodovat při možnosti obchodu mezi více firmami, může prezentace v čínštině oproti představení projektu například v angličtině přinést cenné plusové body, které ovlivní výslednou volbu.

Další důvod proč si tento jazyk zvolit je prozaický - lidí, co umí čínsky, je pro její obtížnost pořád málo, a proto se dá se očekávat, že po nich bude v budoucnu poptávka a na pracovním trhu budou velmi cenní. A to nejen pro pozice překladatelů a tlumočníků, ale i pro další zaměstnání, ve kterých se bude očekávat komunikace s čínskými partnery a navazování obchodních vztahů. Pro budování mostů a jistotu vzájemného pochopení je přítomnost někoho kdo umí čínsky nezbytná a spoléhat se v obchodování s čínskou stranou pouze na angličtinu by se nemuselo vždy vyplatit.

V neposlední řadě čínština dobývá i internet - podle serveru Next Web používá na světě internet 1,966 miliardy uživatelů, anglicky se na něm dorozumívá 536,5 milionů uživatelů, což je 27,28 procent. 22,63 procent, tedy 445 milionů, mluví a píše čínsky. V tuto chvíli je to méně, nicméně se dá očekávat, že počet čínsky mluvících surferů může v příštích letech výrazně narůst, a pokud se rozhodnou komunikovat ve svém mateřském jazyce a nikoliv angličtině, může být do pěti let čínština dominantním internetovým jazykem.


Kde se učit čínsky?


Čína šíření svého hlavního jazyka velmi podporuje a proto po celém světě začaly za její finanční podpory vznikat Konfuciovy akademie, kterých je už přes sto a věnují se popularizaci čínské kultury a výuce čínštiny. V České republice vznikla akademie v roce 2007 ve spolupráci s Pekingskou univerzitou zahraničních studií na Univerzitě Palackého v Olomouci. Akademie se kromě výuky jazyka zabývá také pořádáním přednášek, projekcemi filmů, školením učitelů čínského jazyka, ale i konzultacemi z oblasti obchodu. Aktivity Konfuciovy akademie přitom nejsou určeny pouze studentům, ale i široké veřejnosti.

Kromě toho se u nás dá k čínštině dostat volitelně na některých vysokých školách, existují tu kurzy a jazykové školy, které čínštinu vyučují, a také učebnice čínské konverzace po kterých lze sáhnout v případě, že je student nadán obzlášť velkou vůli a chce se ji naučit formou samostudia.

Čínština rozhodně není snadný jazyk, jednak kvůli komplikovanému čínskému písmu, kdy je potřeba znát pro pochopení psaného textu v novinách zhruba dva až čtyři tisíce znaků (odhady přesného čísla se liší), a také pro složitou výslovnost, při které je nutné pracovat při mluvení se stoupajícími a klesajícími tóny , aby nedošlo ke změně významu věty. Výuka čínštiny se u nás pravděpodobně v nejbližší době nestane masovou záležitostí a součastné nejrozšířenější cizí jazyky na našich školách jen tak nevytlačí. Ale právě proto se dá očekávat, že se každému kdo vytrvá a její studium dotáhne na určitou úroveň v budoucnosti znalost tohoto jazyka na pracovním trhu vyplatí.

Autor článku

Dan Urbánek  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT