Dovolená v zahraničí: Jak získat výhodný kurz?

28.05.2011 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Díváte se na kurzovní lístek a nevíte, kam přesně zaostřit? Jak se liší jednotlivé kurzy používané bankou? Co je to např. kurzové rozpětí?

Každá dovolená v zahraničí přináší stejnou otázku: Jak získat dobrý kurz? K tomu, abyste získali příznivý kurz, však předně potřebujete umět číst v kurzovním lístku

Cílem tohoto článku je podívat se na kurzovní lístky, které jsou třeba trvalou spoučástí obsahu Finance.cz. Vyjasníme si, jak fungují a jak jim správně porozumět. Pro větší názornost si níže uveďme krátký příklad kurzovního lístku pro tři měny, ze kterého budeme čerpat v následujícím textu.


Co je to kurzovní lístek?


Kurzovní lístek banky lze definovat jako souhrn devizových a valutových kurzů vybraných zahraničních měn používaných bankou v obchodním styku s klienty. Definice obsahuje pojmy deviza a valuta. Devizami rozumíme peněžní prostředky v cizí měně v bezhotovostní podobě, valutami pak peněžní prostředky zahraničních měn v hotovosti - ve formě bankovek a mincí. Konverzí rozumějme převod jedné měny na měnu druhou. Pokud tedy provádíme bezhotovostní konverzi (z účtu na účet) nebo i vklad či výběr korunové hotovosti s konverzí, bude nás zajímat kurz deviza. Pokud chceme provést konverzi hotovosti v cizí měně (transakce na pokladně v bance nebo i vklad či výběr cizoměnové hotovosti s konverzí), zajímá nás kurz valuta.

Tabulka:

/>
Měna   Jednotek Devizy Valuty
Střed Nákup Prodej Střed Nákup Prodej
EUR 1 24.290  23.865  24.715  24.29  23.56  25.02
USD 1 17.944  17.630  18.258  17.94  17.41  18.48
HUF 100 8.858  8.703  9.013  8.86  8.46  9.26

 


Co se rozumí nákupem a co prodejem?


Kurzy jsou v kurzovním lístku vždy uváděny z pohledu banky. To znamená, že kurz nákup představuje kurz, za který banka od klienta danou cizí měnu uvedenou v kurzovním lístku nakupuje a současně prodává českou korunu. U každé měny je vždy uveden počet jednotek (množství) této cizí měny, množství/částka českých korun je pak určeno kurzem, který uvádí kurzovní lístek.

Například klient, který kupuje 1 000. - HUF v hotovosti zaplatí 92,60 CZK. Banka pro tento typ transakce použije kurz valuta prodej. Klient převádějící 1 000. - EUR z účtu vedeného v EUR na účet vedený v CZK inkasuje 23 865. - CZK. Banka pro tento typ transakce použije kurz deviza nákup.

Kurz střed neslouží k provádění obchodních transakcí, ale pouze pro orientaci klientů banky. Středové kurzy pro valuty a devizy se shodují, drobný rozdíl může být způsoben zaokrouhlením. Valutové kurzy se zpravidla udávají na dvě desetinná místa, zatímco devizové kurzy na tři desetinná místa. V kurzovním lístku banky se můžeme setkat s kurzy České národní banky, tzv. Fixingem kurzů devizového trhu. Jde o kurzy, které Česká národní banka stanovuje z tržních devizových kurzů, a to každý pracovní den ve 14:15 hod. Kurzy ČNB neslouží pro konverze klientů, ale zpravidla pro účetní účely.



Co je to kurzové rozpětí?


Kurzové rozpětí (nebo také spread) vyjadřuje rozdíl prodejního a nákupního kurzu. V procentním vyjádření je potom tento rozdíl dělený středovým kurzem. Například kurzové rozpětí deviza EUR činí v našem příkladu 0,85 CZK, v procentním vyjádření pak 3,5 % (0,85/24,29). Kurzové rozpětí bývá větší u valutových kurzů než u devizových z důvodu vyšších nákladů na zajištění konverze. Ze stejného důvodu mohou mít přední světové měny nižší kurzové rozpětí než měny regionální a exotické.


Kdy se kurzovní lístek vytváří a jak dlouho platí?


Banka vytváří kurzovní lístek na každý pracovní den a platí do jeho další změny. Hodnoty kurzů v kurzovním lístku se odvíjí od tržních kurzů na devizových trzích. Při větším kolísání kurzů na devizových trzích banky zpravidla reagují změnou kurzovního lístku i během dne.


Provádí banka konverze s klienty i za jiné kurzy než které jsou v běžném kurzovním lístku?


Banky zpravidla nabízí svým klientům možnosti provádět devizové obchody za zvýhodněný kurzovní lístek. Klienti realizující konverze ve velkých objemech a mají možnost provádět tyto devizové obchody za individuální kurzy. Individuální kurzy vycházejí z aktuálních tržních kurzů na mezibankovním trhu.

Autor článku působí jako senior dealer ve Volksbank CZ. VBCZ

Autor článku

Lukáš Polášek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ